Birger: Spring ud i det og prøv!

Birger Lindstrøms utraditionelle vej tilbage til Christiansfeld.

Af Anne-Marie Træholt Rasmussen

I et tidligere cykelværksted og garnbutik finder vi Birger Lindstrøms herretøjsforretning Hos Birger. Birger fortæller, at han tænker innovativt og handler impulsivt, måske netop derfor er hans utraditionelle vej i arbejdslivet så interessant.

Oven på et koskind står en brun læderstol. Ved siden af ligger bøgerne Blærerøven og En rigtig gentleman. I baggrunden frister smagsprøver af gin, rom, whiskey og kaffe.

“Man kan altid få en smagsprøve på rom og gin, og jeg har altid kaffe. Jeg tager mig tid til kunderne. Det skal ikke jappes igennem, det her. De skal ha’ en oplevelse af at være her. De skal føle sig hjemme, når de er her,” fortæller Birger om siddearrangementet og stemningen midt i herretøjsforretningen.

Forretningen var ikke altid drømmen

“Jeg er uddannet pølsemager. Det var egentlig det, jeg troede, jeg skulle lave.”
Han slår ud med armene og fortsætter: “Men efter et år i USA, hvor jeg arbejdede som bartender, fandt jeg ud af, at jeg skulle have noget med salg at gøre. Kontakten med kunderne, det var egentlig det, jeg blev drevet af.”

Han fortsætter: “Det at stå i baglokalet, det var bare ikke mig mere.” Men som han forklarer: “Så har det jo også været en af mine veje.”

“Da jeg kom hjem fra USA, fik jeg en læreplads i en herretøjsforretning i Kolding, der hedder Regina. Det var faktisk et tilfælde.” Indehaveren sagde: “Du kan da komme på lørdag,” fortæller Birger.

“Det gjorde jeg så … og øh solgte for mest. Calle (indehaveren) kiggede på mig og sagde: ’Det var alligevel imponerende. Hvis du har lyst, så vil jeg gerne give dig en plads.’ Og det var egentlig sådan, jeg kom ind på herretøj.”

Mens Birger var i lære hos tøjforretningen Regina, fortsatte han med at være bartender. Senere bestyrede han Crazy Daisy i Kolding og var i Regina om weekenden.

“Så jeg havde stadigvæk fingeren på pulsen med tøjet og alt det,” siger han.

Hvilket han blev ved med, selv om han blev medejer af diskoteket Sci-fi og efterfølgende sælger af bartilbehør.

“… så kastede jeg simpelthen håndklædet i ringen og opgav.”

– Er du impulsiv, bliver Birger spurgt om, og han svarer prompte: “Ja. Og det er Hanne også.”

Hanne er Birgers kæreste og forlovede. Man kan mærke stolthed i hans svar, selvom han også kan fortælle om knubs.

“På et tidspunkt siger Calle: ”Jeg tror, jeg vil til at stoppe.” Det reagerede Birger straks på. Han fortæller, at han: “snakker med ham om det og finder en pris, og jeg overtager så butikken. Det gik faktisk ret godt.”

Men “så skulle jeg lave en lille ombygning. Det, som skulle have taget 14 dage, endte med at tage 4 måneder, og da havde jeg stort set mistet alt det, jeg havde bygget op … og så kom finanskrisen i ’07, og så kastede jeg simpelthen håndklædet i ringen og opgav.”

Men, som Birger siger: “Man kan hurtigt komme til at brænde nallerne, men man skal bare op på hesten igen.”

“Derefter har jeg så lavet lidt forskelligt”

Birger var blandt andet en tid på Rømø golf og wellness, men skiftede efter nogle år til Hjem-is.

“Jeg har kørt Hjem-is. Det var for at have noget med salg at gøre igen.”

Men da han blev hentet til Tøjeksperten i Sønderborg som butikschef, var det alligevel mere det, han brændte for. Det ene ledte til det andet.

“Jeg var butikschef i halvandet år, hvor jeg så blev headhuntet til Allsize, der lå i Kolding, som var den her butik til store mænd fra xl – 8xl.” Men Allsize lukkede i 2020.

“Inden havde jeg gået lidt med tanken om at lave en pendant til den butik,” fortæller Birger.

Han snakkede med sin kæreste og kunderne om det. Alle sagde, at de nok skulle støtte ham, hvis han gjorde det. “Og så blev det her lokale fri,” forklarer han med et smil.

“Jeg startede med at være en butik fra xl-8xl og større, men ved at jeg har lagt mig her i Christiansfeld, så har jeg revurderet det. For jeg kan jo se, at jeg har fået en kæmpe opbakning herfra. Så i dag hedder det medium-8xl og større. Det er simpelthen efterspørgslen her i Christiansfeld.” De fleste i byen er naturligvis i almindelige herretøjsstørrelser, men byen: “har manglet så meget en herretøjsforretning.”
Begejstret tilføjer han: “Jeg kan klare helt op til 14xl.”

Han henter et par bukser og viser størrelsen frem.

Hvorfor tøj til store mænd?

“Det der er med tøj til de store mænd,” fortæller Birger, “…det findes ikke ret mange steder i Danmark.”

Men det er ikke bare en forretningsfidus, fortæller han: “Det er faktisk gået hen og blevet lidt en lidenskab at kunne hjælpe de mænd, som bare har haft problemer med at kunne finde tøj.” Han tilføjer: “Det er ikke kun et problem for de store mænd, det er også et problem for de lange mænd.”

Men lidenskaben har ikke altid været der: “Det er noget, jeg har lært efter, jeg kom til Kolding. Jeg havde det til at starte med, da jeg startede ved Allsize i Kolding sådan lidt… ej, det var ikke lige noget for mig det her. Men hen af vejen, så fandt jeg ud af, at der var en masse succesoplevelser med kunderne. En ung gut, der var kæmpe stor, kom ind: Jeg skal giftes, men kan ikke finde noget tøj, kan du hjælpe mig? Ja, det kan jeg da.”

“Mit syn på store mænd ændrede sig og gjorde dem egentlig bare til almindelige mænd som alle andre. Jeg er jo heller ikke en lille mand selv,” siger han og slår sig på maven. Han tilføjer desuden, at “jeg ser ikke ned på folk, når de kommer ind, som de oplever så mange andre steder, når de kommer ind og handler. Og det ved jeg, at det er det kunderne er glade for.”

Kunderne kommer ikke kun fra lokalsamfundet og resten af Danmark, men også fra Tyskland, Grønland og Norge.

“Det er helt klart blevet godt, at flytte til Christiansfeld”

I dag bor Birger i Christiansfeld sammen med sin kæreste, Hanne. Birger er rigtig glad for byen, hvilket også er en af grundene til, at butikken ligger her. Men det har ikke altid været sådan: “Mine forældre byggede hus hernede, da jeg startede i 3. klasse.”

Men det er ikke let at flytte til en ny by. Birger fortæller: “Jeg flyttede herfra, da jeg var 18 og havde egentlig regnet med aldrig nogensinde at bo i Christiansfeld mere. Men jeg mødte så Hanne, som bor i Christiansfeld, og det gjorde jo, at jeg kom til Christiansfeld og bo.”
Han smiler.

“Man bliver jo også mere voksen. Jeg synes, jeg er blevet taget rigtig godt imod hernede. Det følte jeg ikke dengang som barn. Men i dag i kraft af Hanne og hendes far Kaj, og den omgangskreds de har, er jeg blevet taget godt imod… det blev jeg jo ikke som ‘fremmed’ barn i Christiansfeld… Det var ikke lige min by – det er det blevet i dag.”

Lidt eftertanke svier i ganen. Birger tilføjer: “Som barn, der var jeg meget stille, og jeg sagde helst ikke noget, men det tror jeg nok, jeg har taget revanche for. Som Hanne siger, jeg kan ikke holde min kæft. Det er nok bare den udvikling, der har været, med alt det jeg har prøvet.”

Den alsidige vej til indehaver af forretningen Hos Birger har givet knubs, men også udviklet Birger personligt og gjort ham til den, han er i dag: Impulsiv, innovativ og god til at snakke med alle. Og som han siger: “Jeg har ikke noget at klage over. Jeg har mødt min store kærlighed, og jeg har fået det godt her i Christiansfeld.”
Hvad mere kan man ønske sig?

Fakta:

  • Birger Lindstrøm f. 1970
  • Indehaver af Hos Birger siden 2020
  • Forlovet med Hanne Skriver Paaske
Se også