Er hunde høm-høm’er et problem?

På landssplan samler kun 59 pct. af hundeejerne altid deres hunds efterladenskaber op. Hvad siger folk i Christiansfeld?

Eksempel på hundeskilte, der skal hjælpe os på vej. Her ved det gamle sygehus på Storegade i Haderslev.

Hvordan oplever du hunde høm-høm situationen i Christiansfeld?

Dette spørgsmål stillede jeg tilfældigt forbipasserende en regnvejrsdag i april på parkeringspladsen ved Menu og apoteket i Christiansfeld. Nogle ville gerne besvare spørgsmålet, men ingen, jeg talte med, havde lyst til at blive fotograferet til avisen.

Mia Schmidt:
”Det er et meget synligt problem mange steder, ikke mindst på Lindegade. Måske skyldes det også, at der ikke er så mange skraldespande tilgængelige. Det ville måske være med til at hjælpe på problemet.”

Anette Slivsgaard:
”Folk er blevet bedre til at samle op. Til gengæld bliver hundeposerne ikke smidt i skraldespanden. Jeg har set flere poser i det levende hegn.”

Gerda Jørgensen:
”Det er ikke så udbredt et problem i Christiansfeld.”

Yvonne Bruun:
”Jeg oplever det ikke som et problem. Jeg er tidligere hundeejer. Men smidte poser er et problem. Det irriterer mig at se poserne ligge på stierne.”

Anna Birkedal:
”Jeg er ikke mindst bekymret for de sygdomme, som det kan sprede til andre hunde.”

Herdis Skjønnemann:
”Det er noget svineri, og det er et irritationsmoment. Det værste er, når det ligger på fortovet. I de grønne områder er problemet mindre. Jeg synes, at der mangler skraldespande, meen selv når der på Bankesvej ikke er langt til en spand, samler man alligevel ikke altid op efter hunden.”

Selv en lille hund bør ledsages af en hundepose. Her er det en cairn terrier.

Thur Willy Bjerke er turist fra Norge. Han bor i sommerhus i Hejlsminde og er selv hundeejer. ”Det er et problem i området og selv nu, hvor der ikke er så mange turister, er det et problem. Der er flere steder, hvor der ikke bliver samlet op.”

Mange samler ikke op

Denne meget lille rundspørge er nogenlunde i overensstemmelse med en ny undersøgelse:
En undersøgelse af de danske hundeejeres vaner lavet af analysefirmaet Xtreme for Agria Dyreforsikring viser, at 59 % af hundeejerne altid samler op efter deres hund.

Det tilsvarende tal fra England er 94 %.

36% svarede, at de altid samler op, hvis det sker på fortovet.

4% samler aldrig op efter deres hund.

På spørgsmålet om, hvad der sker med den fyldte pose, er svaret, at 46% smider den ud hjemme, 50% smider posen i en offentlig skraldespand og 4% i en privat skraldespand.
Ingen af deltagerne i undersøgelsen smider den i naturen!

581 hundeejere fordelt på hele Danmark blev i en stikprøveundersøgelse spurgt om deres vaner af Xtreme i februar 2022, hvor også 6 andre lande deltog, herunder bl.a. England og Tyskland.

Det forpligter med hund

Resultatet af undersøgelsen ærgrer Lotte Evers, hundeekspert hos Agria.
”Der følger forpligtelser med at have hund. Det gælder i forhold til at passe på dyret, men det gælder også i forhold til at tage hensyn til andre mennesker”.

Spreder sygdomme

Udover at det er et irritationsmoment og giver alle hundeejerne et dårligt ry, kan efterladte hunde høm-høm´er sprede alvorlige sygdomme blandt hunde.

Eksempelvis kan organismen Gardia spredes gennem afføring og medføre mild til alvorlig diarré hos specielt unge hunde.

Også Parvovirus kan spredes gennem afføring. Infektionen giver ofte høj feber, voldsomme opkastninger og blodig diarré.

Lovbryder

Det er ikke kun et irritationsmoment, at der ikke bliver samlet op efter sin hund.
Man forbryder sig nemlig mod Vejloven (”man må ikke efterlade affald på vejarealer”). Og mod Færdselsloven (”man må ikke efterlade noget, der kan være til fare eller ulempe for færdslen”).

Det er dog sjældent, at disse paragraffer bliver brugt.

Positivt klistermærke

Dansk Kennelklub og Hold Danmark Rent har sammen lavet et klistermærke til private skraldespande med teksten: ”Her må du gerne smide din hundepose”. På denne måde kan der blive en undskyldning mindre for ikke at samle op efter sin hund.

bed

Se også