Henning AC er direktør i ’Stenbanken’

Henning Bech Larsen, Christiansfeld, er en speciel form for ”bankdirektør”. Han bestyrer nemlig den særlige stenbank, som Kolding Kommune og Naturpark Lillebælt har oprettet for at bevare fiskebestanden.

Af Henri Nissen

Henning Bech-Larsen kan godt lide at gøre tingene på en utraditionel og humoristisk måde. Så det passer ham fint at kunne kalde sig ”bankdirektør” – selv om det er en stenbank, han bestyrer.

Man siger, at folk, der kommer helt ude fra Agger i Vestjylland er noget for sig selv. Og Henning går da også under det – selvvalgte – øgenavn AC. Det står ifølge venner, der kender ham, for Absolutely Crazy.

Træhus i Kampesmose

Henning (64 år) og Else har nu boet i Christiansfeld i 39 år. De har også en søn, Filip, som er vokset op i byen. Han er nu teknisk direktør (CTO) i en IT-virksomhed på Fyn.

Henning og Else bor i et træhus, som de selv har opført, i Kampesmode nr. 42. Da naboerne hørte, at der skulle bygges et træhus, forestillede nogle sig nok et skur, og de var bange for, at det ville skæmme det fine kvarter. Men da de så planerne for huset, opdagede de, at det ville blive lige så smukt som deres egne stenhuse.

Og nu vi er ved stenene…

En stenbank?

– Hvad er det for en stenbank, du er direktør for?

– Ja, stenene ligger jo nede på Kolding Havn, som har stillet et areal på knapt 300 m2 til rådighed for Stenbanken, men selv sidder jeg i By- og Udviklingsafdelingen i Kolding Kommune. Stenene indsamler vi for at gendanne stenrev i Kolding Fjord eller Lillebælt. Gennem mange år har vi jo bare fisket sten op af havet. Vi troede ikke, at det gjorde nogen skade. Men fiskene har brug for stenrev til at gemme sig i. Og formålet med stenbanken er at få fiskene tilbage til Lillebælt.

Kolding Havn overlod 300 kvm til Stenbanken.

Gemmesteder

– Hvad er et stenrev?

– Et stenrev er en samling af større sten på havbunden, der ligger fast på havbunden og ikke flyttes af bølger og strøm. Der er to typer af stenrev: Et spredt stenrev – der består af spredte sten på havbunden – og et huledannende rev, hvor sten ligger oven på hinanden og danner huler og sprækker, som kan tiltrække fisk, krabber, hummer og lignende. Stenrev er et vigtigt levested for dyr og planter i havet. Her lever bl.a. muslinger og tang, der kræver et hårdt underlag at hæfte sig til, og hvor fisk og krabber kan finde skjul og føde.

Hvor er fiskene?

– Er stenfiskeriet så forklaringen på, at der er så få fisk tilbage i Lillebælt?

– Det er kun én af forklaringerne. Fra 1. januar i år er travlfiskere i den nordlige del af Lillebælt også blevet forbudt – netop fordi det har været med til at udrydde fiskebestanden.
Andre forklaringer er de såkaldte prædatorer, som marsvin og skarv, der æder fiskene, og så er der iltsvind og forurening fra udledning af spillevand. Det er jo bl.a. derfor, at man graver koakrørerne op for at adskille regnvandet fra kloakvandet, som ikke må ledes urenset ud i havet, forklarer Henning Bech Larsen, som selv er en passioneret lystfisker.

– Borgere og virksomheder opfordres til at aflevere sten i stenbanken. Hvilke sten kan I bruge?

– Vi foretrækker marksten eller natursten af granit på størrelse med en håndbold eller større. Mindre sten tager vi også imod – de vil blive brugt i andre naturprojekter, som fx gydegrus i åerne, forklarer Henning, der gerne giver sit telefonnummer (21 77 15 30) og sin mail (henbe@kolding.dk) til dem, der vil donere sten eller vide noget om stenbanken.

Begyndte som socialpædagog

Henning og hustruen Else flyttede oprindeligt til Christiansfeld, fordi han fik job i Blå Kors’ behandlingshjem for alkoholikere på Kongensgade, hvor der nu er indrettet boliger under navnet Boetoft.

Behandlingshjemmet blev nemlig nedlagt efter nogle få år. Henning blev i stedet tilbudt at blive informationssekretær for hjælpeorganisationen.

Først var han dog tre måneder på Færøerne for at starte et andet behandlingshjem op i Thorshavn. Senere skiftede han til Sudanmissionen, som dengang havde hovedkontor i Søstrehuset i Nørregade. Her var han mediekonsulent. Selskabet flyttede senere til Aarhus.
Henning var en periode også sagsbehandler i Krifa og kursusleder på Trinity ved Lillebæltsbroen.

Selvstændig i 15 år

Senere arbejdede han i 15 år som konsulent og startede tre web-shopper op. Han har altid været fuld af idéer og initiativ. Og ikke bange for at tage en chance. Else arbejder med mennesker, der har fået en sen-hjerneskade, men som fortsat bor derhjemme.
Desuden er de begge aktive i foreningsarbejde.

På Caminoen

Men for nogle år siden blev Henning ramt af alvorlig sygdom:

– Efter at jeg blev ramt af både en kræftsygdom og en blodprop, sagde jeg til mig selv, at en tur på Caminoen ville være godt for både legeme, sjæl og ånd. Og så begyndte jeg at planlægge min tur, fortæller Henning Bech-Larsen.

– Ofte er det jo sådan med planer, at de ikke bliver ført ud i livet. Jeg fik spoleret min rejsemulighed i 2019 af corona, men i sommeren 2021 blev det til noget. Med rygsækken pakket, og PCR-testen i lommen rejste jeg den 2. juli til Santander ved den nordspanske kyst for at vandre langs Biscayen på den ældgamle vandrerute Camino del Norte. Tusindvis af pilgrimme har gennem århundreder vandret på ruten, som på én gang er en helt fantastisk naturoplevelse og et rum for eftertanke og spirituelle oplevelser, fortæller Henning Bech-Larsen.

424.803 skridt

– Det blev til 424.803 skridt på to uger! Men det blev også en vandretur, der satte sig spor for livet, fortæller Henning.

– Jeg mødte så mange spændende mennesker og gik gennem en helt fantastisk natur undervejs og oplevede vildt meget godt.

Foredrag for alle

Hvis man har fået lyst til at høre mere om Hennings camino-vandring, så kan man møde ham i Tyrstrup Sognehus torsdag den 28. april, hvor han medvirker til en fællesskabsaften.
Det er aftner, der arrangeres af en gruppe frivillige. Henning er selv kasserer i menighedsrådet.

Fællesskabsaftner begynder med fællesspisning kl. 18.30, men man kan også deltage uden at spise med. Så møder man bare op ved 19.15-tiden. (Se annoncen for arrangementet på side 2 i Christiansfeld Avis).

Første del af foredraget handler om de praktiske ting som ruter, beklædning, forplejning, helbred osv.

Anden del er en kort meditation med (live)musik og billeder fra vandreturen. Og i sidste del fortæller Henning om de åndelige oplevelser, han havde under Caminoen. Men dem vil han ikke afsløre på forhånd.

Se også