Millioner æg pakkes fra æ Feld

Og kvaliteten er i top, lover kvalitetschef Lars Thomsen, som torsdag viste rundt på Danæg.

Kvalitetschef Lars Thomsen fortalte om Danæg.

Et af Danmarks største ægpakkerier ligger i Christiansfeld. Her pakkes op til 1.500.000 æg om dagen fra ca. 2 millioner høner!

I torsdag inviterede Erhvervsklubben i Christiansfeld interesserede på besøg hos Danæg. Og kvalitetschef Lars Thomsen viste rundt i de store haller.

For at komme ind, måtte man af med ure m.m, som helst ikke skulle havne i ægbakkerne. Derefter fik man plastikposer på fødderne og hårnet på, samt en tynd regnfrakke. Altsammen for at opretholde den høje kvalitet, som Danæg er kendt for. I hallerne var der kun 12 grader.

– Danæg blev oprettet i 1895 som et andelsselskab og var på et tidspunkt ejet af ca. 50.000 danske landmænd, som leverede til andelsvirksomheden. I dag er vi nede på kun 36 danske ægproducenter, men de leverer til gengæld enorme mængder æg, fortalte Lars Thomsen.
Danæg ejes nu 50% af danske og svenske ægproducenter samt 50 % DLG.

Æggets rejse

De besøgende fulgte æggenes rejse gennem virksomheden. Døgnet rundt ankommer der æg helt fra Lolland-Falster i den ene ende af landet til Bøvling i Vestjylland i den anden ende.

Erhvervsklubbens medlemmer så Danæg indefra.

 

Æggene sorteres automatisk med fotosensorer, som piller de beskidte og skadede æg fra. UV-belysning reducerer bakterier fra overfladen af æggene.

Æggene vendes også med den runde ende opad, og der bankes forsigtigt 12 gang på hvert æg for at afsløre, om nogle af æggene er knækkede. Æggene gennemlyses, så man kan afsløre, om der evt. er blod i dem.

Kvalitetstempel

Når et æg således har bestået alle tests, stemples det og pakkes i bakker.

– Idéen med at stemple æg med dato er faktisk 125 år gammel og blev opfundet i Danmark.
Stemplerne gør det muligt at følge det enkelte æg tilbage til producenten. Samtidig viser koden, om ægget stammer fra økologisk-, frilands- eller skrabeægsproduktion, forklare Lars Thomsen.

Dansk Andels Ægeksport opstod allerede i 1895.

 

Ægbakkerne findes i mange størrelser og kommer fra Hartmann i Tønder, som er en af de største emballage-producenter. Ægbakkerne fremstilles af genbrugt avispapir.

Danæg har på forhånd aftagere, som har bestilt enten skrabeæg, frilandsæg eller økologiske æg m.m. Ellers ville man ikke have plads til at opbevare de mange æg. Holdbarheden på æg i EU er fastlagt til at være 28 dage fra læggedato. Så det gælder om at få æggene hurtigt ud til kunderne.

Danæg leverer ikke direkte til den enkelte købmand, men til de store terminaler.

Til hele verden

Når æggene er pakket i bakker, placeres bakkerne på paller og læsses på de mange lastbiler, som i en fast strøm kommer til Danæg i industrikvarteret.

Nogle æg sendes også med køle-container til Grønland, samt til Mellemøsten og Asien, hvor danske æg kan være næsten lige så fint som kaviar.

Æg kan i dag også fås flydende – eller i pulverform.

En hel del af æggene knækkes og bruges til særlige produkter, som fx lange æg-pølser, hvor blommen og æggehviden har den samme størrelse helæe vejen. Det er især nyttigt på resturanter, hvor der ikke er tid til at pille æg. Der laves også pulver og flydende produkter af æg.

Også McDonald’s fastfood-restauranter får deres æg fra Christiansfeld. Og McDonald’s har en meget skrap kvalitetskontrol. Så der kommer med jævne mellemrum kvalitetskontrollanter på besøg i Christiansfeld, hvor de undersøger, at alt foregår på bedste måde.

Flest til påske

Højsæsonen for æg er påske, hvor der er tradition for at farve og spise æg. Også julen er en sæson, hvor der købes ekstra æg. Danskerne bager mere, og der skal jo også være æg til sildene.

Engang kunne man købe æg efter størrelse, men da de fleste forbrugere ville have mellem-størrelse, og Danæg ikke kunne slippe af med de store og små æg, er bakkerne i dag varierede.

Blommens farven varierer også efter, hvilken kost hønsene får. Nogle aftagere i fx Tyskland ønsker en mere gul æggeblomme, og det kan landmændene fremstille ved at ændre lidt på hønsenes kost.

Til gavn for byen

Danæg – eller Dansk Andels Æg Eksport – som virksomheden tidligere hed, havde oprindeligt hovedsæde på Axelborg i København. Senere flyttede man hovedsædet til Roskilde, men da fabrikken i Christiansfeld blev bygget, flyttede man også hovedsædet herover.

Det har været til stor gavn for Christiansfeld-området, hvor mange har kunnet få job her. Faktisk har virksomheden nogle ansat, som allerede har haft 40 års jubilæum. Så de trives åbenbart.

Se også