Der blev set, lyttet og spurgt

Berettede om familier, butikker og hændelser gennem tiderne i Lindegade og Kongensgade.

Lindegade 10 og 14 her havde H. T. C. Gemuseus isenkræmmer forretning i nr.10 og der var telefoncentral i nr. 12. Foto: (Lokalhistorisk Arkiv).

CHRISTIANSFELD: Der var pæn tilslutning til mødet forleden i Seniorhuset i Christiansfeld, da lederen af det lokalhistoriske arkiv i byen, Jytte Møller Ludvigsen, med fortælling og gamle billeder tog deltagerne med på en tur  gennem historiske Lindegade i Christiansfeld.

Jytte Møller Ludvigsen fortæller, at der var mødt 43 betalende tilhørere frem – plus de faste. Og der blev både hørt set og spurgt flittigt under turen gennem den historiske gade.
Og af historie fra gaden fik de fremmødte både noget at vide om, hvem der har boet hvor i de forskellige huse og om gadens butikker og noget om, hvordan livet blev levet i gamle dage i gaden og i midtbyen.
– Der boede i nummer 3 en familie, som opfostrede fjorten børn. Og en af de mange børn var mødt frem, og fortalte selv om oplevelser i en stor familie i gaden og hjemmet, fortæller Jytte Møller Ludvigsen.

Forsøgte sabotage

Og så blev der også dvælet ved hændelser og begivenhederne i gaden. Blandt andet blev der genfortalt, da det under 2. verdenskrig blev forsøgt at sprænge byens telefoncentral i luften som havde til huse i ejendommen Lindegade 12. Forehavendet blev udført som sabotage, fordi tyskerne også brugte den offentlige central.  Dog mislykkedes sabotagen, så det blev kun til et knald og noget sort røg ud fra kældervinduerne.
Senere, omkring 1949 flyttede telefoncentralen fra Lindegade ind i den tidligere jernbanestation på adressen Jernbanegade 1- som nu var blevet til byens posthus, og som efter det snart ikke er noget postvæsen mere i dag, huser bygningen nu forlaget Udfordringen, og redaktioner og ekspeditioner af ugeavisen Udfordringen, Christiansfeld Avis og Fællesavisen.

Om Kongensgade og Frej

Fra mødet i Seniorhuset, Hvor Jytte Møller Ludvigsen stående ( tv.) tog de fremmødte med en tur gennem midtbyen ( Privatfoto).

Så var det var Lindegade 7, som familien Øster havde boet gennem 125 år, hvor også den første Christiansfeld og Omegns sparekasse havde til huse fra 1872 til 1935. Der blev også fortalt og vist om, da der blev bygget i Kongensgade og om Frej, hvor kaffebordet stod dækket i et halvt år på grund af forsamlings forbud under den første store krig, og helt frem til de nye forandringer af gadens huse, fra Netto til Lægehus.
På spørgsmålet til Jytte Møller Ludvigsen om hun – og arkivet – har planer at fortsætte med udforskningen af byens historie. Fx Nørregade svarer hun:
– Da det jo handler om et stort langvarigt arbejde både at undersøge og registrere en gades historie, så er der ikke taget beslutning om eventuelt at fortsætte med Nørregade, lyder det fra Jytte Møller Ludvigsen efter det historiske møde i Seniorhuset med Lindegade/Kongensgade i fokus. / sebro  

 

 

Se også