Christiansfeld markerer 250-års jubilæum på lørdag med byvandring, musik og hygge
Af journalist Henri Nissen
CHRISTIANSFELD: På lørdag den 1. april fejres det, at det nu er 250 år siden, at de allerførste byggesten til fristaden Christiansfeld blev lagt den 1. april 1773.
Det markerer Brødremenigheden i samarbejde med Museum Kolding og Jazz Trekanten bl.a. med en byvandring fra Christina Friederica von Holsteins romantiske lund, Christinero, og ind til Prætoriustorvet ved Hotellet.
Begivenheden begynder kl. 14, hvor Brødremenighedens præst Jørgen Bøytler fortæller lidt om byens grundlæggelse.
Derefter vandrer forsamlingen, anført af Street Parade bandet Bermuda Brass Band, ind til Christiansfeld.
Ligesom pionererne i 1773 ankommer man til fods. Dengang var der endnu ikke en by, men på lørdag vil man kunne se byen med de røde tage dukke op i landskabet, efterhånden som man nærmer sig.
Når forsamlingen ankommer til kirkepladsen (som nu er omdøbt til Grev Zinzendorf Plads – til minde om Brødremenighedens store pionér), vil der være en kort højtidelighed foran tre af de fire huse, hvis grundsten blev nedlagt den 1. april 1773. Der vil være en kort andagt, Brødremenighedens basunkor vil spille og der vil være fællessang.
Herefter fortsætter man til Prætoriustorvet ved Brødremenighedens Hotel, hvis grundsten også blev nedlagt den 1. april 1773.
Her fejres grundlæggelsen på en uformel og fornøjelig måde med øl, vand, pølser og New Orleans inspireret brass-musik.
Alle er velkomne til at deltage i begivenheden.
Et fristed
Byen blev for 250 år siden grundlagt af håndværkere på en bar mark. Den var et fristed for mennesker, der gerne ville være med i et stort kristent fællesskab. I andre lande blev tilhængerne af bevægelsen ofte forfulgt, og det blev de også i Danmark i starten. Men et par år før grundlæggelsen blev bevægelsen ligefrem inviteret af Kong Christian d. 7. til at opføre en by med særlige privilegier og religionsfrihed indenfor byen.
Plakater og krus
I anledning af jubilæet blev der i tirsdags, den 28. marts, præsenteret en ny serie plakater, et årsstempel og pakkepapir med Brødremenighedens adventsstjerner. Alt sammen designet af kunstnerne Gitte Kath og Mona Lyngs.
Her blev også en nytrykt gammel bog vist frem. Bogen er et vindue ind til en svunden tid. Det er nemlig et ordensreglement for Brødremenigheden fra 1781 – altså for næsten 250 år siden.
I forbindelse med jubilæet er der fremstillet kopper, halsedisser, mærkater og muleposer med påtrykt tekst. De kan købes i nogle af byens butikker og caféer.
Jubilæet fejres også den 13. august bl.a. med en festgudstjeneste med deltagelse af officielle gæster.
Fejres også i august
Den anden store begivenhed, hvortil alle er velkomne, og hvor der også forventes repræsentanter for det officielle Danmark, sker den 13. august 2023.
Her bliver der bl.a. festgudstjeneste i Brødremenighedens Kirke med det traditionelle kærlighedsmåltid på kifrkens fødselsdag.