Flere vil begraves og brændes i en papkiste

Nu skal vi også begraves ”bæredygtigt”. I hvert fald spørger flere efter at begrave deres efterladte i en papkiste, fortæller Gitte Høien, Vamdrup.

Der fremstilles nu kister af pap. Nogle gange anbringes de inden i trækister, som genanvendes 20-30 gange.

Ifølge en repræsentativ spørgeskemaundersøgelse synes 60 procent af de adspurgte, at det i nogen, høj eller meget høj grad er vigtigt, at begravelser og bisættelser er ’bæredygtige’.

Gitte Høien er bedemand hos Søgaard Begravelsesforretning i Vamdrup. Her oplever man ligesom andre steder, at flere efterspørger ’bæredygtige’ kister og tager hensyn til miljøet.

– For blot få år siden var der ikke mange, der havde fået øjnene op for måder, vi kan bringe bæredygtighed ind i den sidste afsked. Det har helt klart ændret sig, og derfor skal vi også følge med tiden og tilbyde bæredygtige løsninger for vores kunder, siger Gitte Høien, Vamdrup.

Pap og genanvendt hospitalslinned

De pårørende kan bl.a. vælge en kiste fra Orbit, hvor der udledes 85 procent mindre CO2 ved produktion af råmaterialerne, end der gør ved en traditionel kiste. Samtidig anvendes der 80 procent mindre træ, og kisten vejer kun 12 kilo og er dermed nemmere at bære.

Undersøgelsen viser også, at flere kvinder end mænd finder det vigtigt, at begravelser og bisættelser foregår med hensyntagen til miljøet.

Man kan stadig blive begravet i en kiste og få et personligt gravsted, som de efterladte kan besøge.

Genbrugs-kister

En normal trækiste bliver brugt én gang og brændt sammen med den afdøde efter bisættelsen, men der findes også en genbrugskiste, hvor der er en inderkiste af pap, som bliver kremeret sammen med den døde, samt en yderkiste af træ, som typisk bliver genbrugt mellem 20 og 30 gange. Hos Green Goodbye, der producerer kister af genbrugspap, oplever Jørgen Ødegaard også stigende efterspørgsel.

– Der går i gennemsnit 40 kilo træ til en kiste, og det skal måske transporteres fra Sverige og på savværk for at blive behandlet. Vi kan klare det med syv kilo miljøvenlig genbrugspap, uden at der bliver fældet et træ. Samtidig er indmaden i kisten også genanvendt linned som fx hospitalslagner, siger Jørgen Ødegaard.

Flere bliver brændt

Stadig flere bliver også brændt. Ifølge Danske Krematoriers Forening blev knap 87 procent af de afdøde brændt i 2022. Tidligere blev næsten alle begravet på traditionel vis.

Mange kunder ønsker, at urnen skal være i materiale, der kan nedbrydes naturligt. Men det stiller kirkegårdene i forvejen krav til.

Ifølge Gitte Høien er det bare positivt, at flere er opmærksomme på mere bæredygtige løsninger. Men der er også andet at tænke på ved en begravelse.

– De store udgifter – som for eksempel til kisten – er det, som kunderne oftest har i tankerne. Men de mindre ting, som for eksempel kistepynten og blomsterkransen, har også en effekt på miljøet, som vi forventer nogle kunder vil ønske at spare væk eller finde bæredygtige alternativer til, siger Gitte Høien.

Begravelse Danmark

Foreningen ”Begravelse Danmark” er en landsdækkende kæde af begravelsesforretninger. Foreningen ejes af de 40.000 medlemmer, som har sparet op til deres begravelse. Læs mere på hjemmesiden:
begravelsedanmark.dk.
TRM/Henri.

Se også