Øllet slap op ved velbesøgt vinfestival

Jubilæet blev først fejret med en vandretur, en lille mindehøjtidelighed – og gratis øl og pølser.

– Vi synes, det var meget vellykket, siger Attila Szocska fra styringsgruppen. Til højre Peter Szocska.

Paradoksalt nok var det ikke vinen, der slap op, men øllet på årets vinfestival i Christiansfeld.

Christiansfeld Idræts Forening havde som sædvanlig en bod, hvor de solgte øl, men allerede fredag måtte de have nye forsyninger, fortæller Attilla Szocska fra styringsgruppen.
Tidligere har det været nævnt, at 10.000 deltog i vinfestivallerne. Men Attila kan ikke helt sige, hvor mange mennesker, der deltog i festivallen i år, som begyndte torsdag og sluttede lørdag. For de samme gæster kommer måske flere dage.

– Men vi véd, at vi stillede 20 pct. flere borde og bænke op end sidste år. Og de var fyldte. Der kom også flere allerede torsdag aften. Så alt i alt har vi på fornemmelsen, at der var flere end sidste år, siger Attila.

Han nævner også, at musikken var rigtig god i år, og at mange var ude at danse lørdag aften. Scenen var i år placeret i den østlige side af Prætorius-pladsen. Og det fungerede også bedre end da den stod på Kongensgade.

Pandekageboden er her ved at gøre klar til det store rykind ved spisetid, hvor køerne var lange.
Frivillige fra CIF sørgede for, at man kunne nyde stegte pølser til øl og vin. Her er det Christian ”Kedde” Christensen.

De næste 14 dage vil styringsgruppen samle feed-back på årets vinfestival, og så holder man et møde for at planlægge, hvad man kan lære af til næste år, fortæller han.

’Borgmester siger Christians-feld’

Kolding kommunes borgmester Knud Erik Langhoff åbnede vinfestivallen torsdag med et par bevingede ord om byen.

– Men nu må borgmesteren da snart lære at udtale Christiansfeld rigtigt, sagde en små-irriteret christiansfelder efter borgmesterens smukke tale.

Borgmesteren havde – ligesom andre udenbys besøgende nordfra – udtalt byens navn med et smæld på sidste stavelse: feld.

Men den korrekte udtale af byens navn er ikke Christiansfeld, men Christiansfeld.
I Sønderjylland lægger man nemlig tryk på første del af et stednavn.

– Det er ikke feld (marken), der er vigtig, men Christian, bemærkede Vincent Lind, der voksede op som barn på Apoteket i Christiansfeld – og senere blev biskop over Fyn. Han skrev om dette i sin erindringsbog ”Mumieskuffen”.

Også familier med børn var med til en del af vinfestivalen, hvor man fx kunne købe fyldte pandekager og pølser, foruden retter fra hotellets finere buffet.
Borgmester Knud Erik Langhoff i samtale med formanden for Vinfestivalen, Hans Erik Bylling, Aller Aqua.

Ifølge ham er det ikke endelsen, der er vigtig, men fornavnet. Og han nævner Frederiks-værk, Augusten-borg, Christians-feld, Christine-ro som eksempler på, hvordan sønderjyder vil udtale stednavne med vægt på første del.

Så udtalen er en test på, om folk kommer sydfra eller nordfra. Og det skal så siges til borgmesterens undskyldning, at han jo bor langt nordpå – i Sdr. Bjert. Og mange christiansfeldere har såmænd selv problemer med at lægge trykket rigtigt. Specielt efter nogle timer på vinfestivallen…

Se også