Solskin og venlig stemning mødte Kronprinsparret

Borgmesteren: Jeg kan godt forstå, at I er stolte af jeres by!

Kronprinsparret blev modtaget af en stor menneskemængde og mange rødhvide faner.

Tekst og fotos Henri Nissen, Kolding Kommune og læserne.

Søndag havde Christiansfeld besøg af Kronprins Frederik og Kronprinsesse Mary, da byen fejrede sit 250-års jubilæum.

Tusindvis af lokale beboere og gæster udefra deltog i festlighederne.

Efter mange forberedelser fra myndigheder, kommune og menighed rullede den kongelige vogn roligt ind ad Lindegade klokken 10.20. Den store BMW standsede udenfor præstegårdshuset, og sikkerhedsmænd fra PET åbnede bildørene for parret, der steg ud på hver sin side.

Et militært hornorkester spillede festligt i baggrunden.

Borgmester Knud Erik Langhoff og pastor Jørgen Bøytler tog imod de kongelige. En blomsterpige og en blomsterdreng rakte en bukket til Kronprinsessen, som smilende bøjede sig ned til de to små.

Kronprinsessen var iført en smukt kreeret hat, som dog til fotografernes misfornøjelse dækkede en del af prinsessens højre ansigt.

De kongelige blev nu vist ind i præsteboligen nogle få minutter, før de sammen med værterne gik over i Brødremenighedens Kirke.

Her deltog de i festgudstjenesten. På forhånd havde omkring 600 deltagere sikret sig en plads i kirken ved at bestille en billet hos Museum Kolding.

Et militært hornorkester sørgede for en festlig velkomst.

Festgudstjenesten

– Deres Kongelige Højheder, Deres Excellencer, mine damer og herrer, søstre og brødre, begyndte pastor Bøytler sin tale.

– Vi fejrer i dag Brødremenighedens og Christiansfelds 250-års jubilæum. Det er ikke alle generationer forundt at fejre en så stor begivenhed. Det er med taknemmelighed og glæde, at byen og menigheden kan markere dagen.

Hele året 2023 har vi fejret jubilæet, og i løbet af resten af året er der flere spændende begivenheder i vente. Det er i dag, den 13. august, Brødremenighedens traditionelt markerede stiftelsesdag, i år en særlig festdag i Christiansfeld.

Det er en stor glæde, at Hans Kongelige Højhed Kronprins Frederik og Hendes Kongelige Højhed Kronprinsesse Mary er til stede og fejrer dagen sammen med byen og menigheden. Tak for, at De kaster glans over dagen ved Deres tilstedeværelse. Ligeledes er vi beærede over, at Grev Ingolf og Grevinde Sussie er til stede for at fejre dagen med os, tak for Deres støtte og interesse gennem årene.

Nogle af de tilstedeværende husker stadig, at Hendes Majestæt Dronning Margrethe og Hans Kongelige Højhed Prins Henrik var til stede ved byens 200-års jubilæum. Det er velkendt, at Kong Christian VII gav tilladelse til byens etablering i 1771. Siden da har der været bånd knyttet mellem det danske kongehus og Brødremenigheden, noget vi taknemmeligt og ikke uden stolthed ser fortsætte.

I dag er Brødremenigheden en integreret del af samfundet. Byen er i fin stand, bl.a. takket være smukke donationer fra flere af vore danske fonde, herunder Realdania A. P. Møller Fonden og Augustinusfonden, sidstnævnte er til stede i dag. Stor tak!

Kronprinsparret gav sig god tid til at vinke til folk udenfor kirken. Indenfor i den store kirke var henved 600 gæster forsamlet. Jørgen Bøytler prædikede og borgmesteren talte.

Jeg vil benytte lejligheden til at sige tak for al den venlighed, medleven og støtte, vi som Brødremenighed møder fra Christiansfelds andre borgere, fra kommunen og fra staten.
Ser vi fremad, er vi optimistiske. Byen er optaget på UNESCOs Verdensarvsliste, noget der kun kunne blive til virkelighed i et tæt samarbejde mellem stat, kommune og Brødremenigheden.

Vi ønsker hele Christiansfeld tillykke med jubilæet og glæder os til i de kommende år at arbejde videre med at udvikle byen, modtage talrige gæster og som Brødremenighed at være dem vi er, en åben, gerne lys og imødekommende menighed, hvor vi ønsker, at alle kan føle sig hjemme i et menneskeligt og åndeligt fællesskab.

Dagen i dag minder os om, at ”På Guds velsignelse beror alt” nu og i fremtiden. Tak til Gud og igen, tillykke!” sluttede Bøytler.

Borgmesteren: Byen er et godt forbillede

Til sidst talte borgmester Knud Erik Langhoff kort. Han kom ved en fortalelse til at kalde Grev Ingolf for Kong Ingolf og gik dermed i sin forgænger Jørn Pedersens fodspor. Det var ham, der kom til at sige ”du” til Dronningen i 2015.

Men borgmesteren sagde i øvrigt nogle smukke ord om byen og borgerne:

– Det er en stor dag, for Christiansfeld er en unik by, der er udpeget til verdenskulturarv af UNESCO. Christiansfeld er et forbillede:

• For byplanlægning
• For kvalitet og håndværk
• For arkitektur, æstetik og design
• For bæredygtighed
• Og for fællesskabet

Brødremenigheden skabte et sted, hvor håndværkstraditioner, æstetik og god arkitektur smelter sammen. Husene er bygget af materialer, der holder i flere hundrede år. Og materialer er blevet brugt igen og igen.

Men én ting er de fysiske rammer. Noget andet er det liv, der leves i byen. Her er Christiansfeld også noget særligt. For byen bygger på troen på, at alle mennesker er vigtige, og at alle kan bidrage til fællesskabet.

Alle har deres del af ansvaret for, at byen bevarer sin puls. At byen lever.

Det har Brødremenigheden været med til at sikre gennem tiden.

Og det er sket sammen med de andre christiansfeldere uden for menigheden.

Fællesskabet er på en måde blevet byens ånd.

Christiansfeld blev bygget som en idealby. Brødremenigheden var bl.a. fremsynet i den måde, man opfattede mennesker på. Der skulle ikke gøres forskel. Ingen høj og ingen lav – og kvinder og mænd var lige vigtige.

Ligestilling er et af de idealer, vi stadig arbejder på at opnå i moderne tid. Men brødrene og søstrene i Christiansfeld trådte ligestillingens første stier for 250 år siden.

Brødremenigheden var også nogle af de første her i Jylland, der byggede en by efter en byplan. Her på bar mark kunne menigheden opføre en by, som kunne passe til det liv, der skulle leves i den.

I dag har Christiansfeld vokset sig større. Den oprindelige by ligger som en flot bymidte, men hele Christiansfeld er en attraktiv by med handel, erhverv og et rigt fritids- og foreningsliv.
Som indbyggere i Christiansfeld – og som kommune har vi et fælles ansvar for, at kommende generationer også kan opleve Christiansfeld som en levende og fremsynet by, der bygger på idealer om frihed og foretagsomhed.

Derfor er vi i gang med at sætte retning for byens udvikling de kommende 25-30 år. Vi kalder det for Borgerplanen, fordi det er borgernes visioner, vi vil prøve at føre ud i livet.
Christiansfeld blev skabt på værdier, som satte borgeren i centrum. Næstekærlige værdier, som inkluderer alle i fællesskabet.

Jeg håber, at Borgerplanen kan være med til at sikre, at Christiansfeld fortsat udvikler sig – hele tiden med rødder i historien.

Jeg kan godt forstå, at I christiansfeldere er stolte af jeres by. Det er jeg også.
Tillykke med de 250 år!”

Se også