– I må være gale, hvis I tror på et museum her…!

Det var reaktionen i 1993. Men den 17. august havde Genforenings- og Grænsemuseet ved Christiansfeld alligevel 30-års jubilæum.

Genforenings- og Grænsemuseet blev oprettet af lokale ildsjæle for at fortælle om tiden fra 1848 til 1864, ”Kongeågrænsen” og Genforeningen i 1920.

– I må være gale, hvis I tror på et museum på dette sted…!

Sådan afsluttede en radiojournalist et direkte interview på Genforenings- og Grænsemuseets nuværende p-plads med museets daværende næstformand og formand i 1993.
Det husker museets nuværende formand, Kaj Nielsen, nu 30 år senere.
For det kom til at gå helt anderledes.

– Få måneder senere, den 17. August 1993 for 30 år siden, skød Kulturudvalget i Christiansfeld Kommune netop det borgerforslag om et museum i gang, så det kunne stå klart til 75-året for fejringen af Genforeningen. Det lykkedes – endda så godt, at Hendes Majestæt Dronning Margrethe II knap to år senere kunne indvie det lille museum den 10. juli 1995 sammen med Dronning Ingrid, Kronprins Frederik, Prins Joachim og Grev Ingolf af Rosenborg!

Drives af ildsjæle

Museet fejrer i 2023 30-året for museets spæde start. Fra et lille hus på 80 kvm, købt med kommunalt sikkerhedsnet, til et lidt større museum på 350 kvm, som i dag er gældfrit.

– Her fortælles den store Danmarkshistorie. Her ”taler tingene” forstået på den måde, at hver eneste udstillet effekt har sin helt egen unikke historie, siger Kaj Nielsen, der er forhenværende viceskoleinspektør.

Den ulønnede bestyrelse og kredsen af museumsvenner bag museet driver udelukkende museet ved frivillig ildsjælskraft udført af omkring 40 frivillige. Ingen er på lønningslisten.

Gaver til gæster

Museet vil gerne opfordre til, at befolkningen besøger museet.
Voksne gæster (1 person fra hver familie) får i år en beskeden boggave, fordi museet i år kan fejre sin 30-års dag. Til børnegæsterne er der også en gave, nemlig et kombineret male-gætte-hæfte, som naturligvis tager udgangspunkt i Genforeningen.

Mange effekter

– Siden den royale indvielse i 1995 har museet modtaget rigtigt mange effekter relateret til genforeningstiden. Ugentligt tilgår der museet unikke effekter fra mennesker, som med pietet har gemt disse fra genforeningstiden, men som nu er kommet i ”oprydningsalderen”. Vi lover at passe godt på alle afleverede, relevante genforeningseffekter, fortæller Kaj Nielsen.

– Dette kræver god udstillingsplads til museets hovedudstilling – og også til forskellige særudstillinger. Desuden kræver det gode arkivfaciliteter.

Udvidet tre gange

Undervejs er museet derfor blevet udvidet tre gange, så en af Danmarkshistoriens væsentligste begivenheder kan fortælles i værdige rammer. Og på netop det sted, hvor begivenhederne udspandt sig.

Kong Christian d. X’s foretog sit berømte ridt over den slettede grænse den 10.7.1920 på den hvide hest – lige uden for museets vinduer – for 103 år siden, fortæller Kaj Nielsen.

Han nævner, at museet føler opbakning fra både kommunalpolitikere, lokalbefolkningen, støttemedlemmer, frivillige medhjælpere og andre museer og lokalhistoriske arkiver.
Også museets gæster bakker op om museet, hvilket museets gæstebøger dokumenterer.

Se også