Sjældent markfirben spænder ben for Hærvejs-motorvejen

Folketinget vil i løbet af få uger afgøre, om den omdiskuterede Hærvejsmotorvejs planlagte krydsning med Rute 32 (billedet) lige vest for Lunderskov skal skrottes. (Illustration: Vejdirektoratet)

Af Svend Erik Brodersen
journalist (DJ)

MOTORVEJ: Den meget omdiskuterede Hærvejsmotorvejs endelige skæbne kan forventes at blive afgjort og offentliggjort inden for de næste par uger. I øjeblikket forhandles der om motorvejen. Derfor ventes der spændt på en klar udmelding fra Christiansborg. 

Linjeføringen, der mest er i spil for en ny Hærvejsmotorvej, rammer nemlig lige præcis vores lokalområde ved at snitte lige vest om byerne Lunderskov og Vamdrup.

Og hvis motorvejen bliver som planlagt, berøres rigtigt mange lodsejere i lokalområdet af projektet.

De politiske vande på Christiansborg er imidlertid delte i sagen. Og det har slået gnister. 

Venstre er for

Venstre har meldt offentligt ud, at de vil kæmpe for, at projektet realiseres med henvisning til, at netop en Hærvejsmotorvej vil skabe vækst til især i Midt- og vestjylland.

Regeringen er imod

Modsat har den socialdemokratiske transportminister, Benny Engelbrecht, vendt tommelfingeren ned og vil kun bøje sig, hvis han får et politisk flertal i mod sig. Ministeren mener, det er tilstrækkeligt med en udvidelse af E45 rundt om Kolding.

Sjældent markfirben

Og nu senest prøver en gruppe lodsejere i Randbøl-området at spænde ben for projektet. De har nemlig, med hjælp fra en biolog, fundet nogle få eksemplarer af et sjældent markfirben – som henregnes for at være en truet art.

Fundet er netop gjort der, hvor motorvejen skal anlægges. Og de støttes af naturfredningsfolket, som også siger nej tak til Hærvejsmotorvejen.

Myndighedernes VVM-undersøgelse af området har tidligere konkluderet, at der ikke skulle være noget i vejen for at føre motorvejen gennem området, men det tager beboerne altså ikke for gode varer.

Niels Flemming Hansen, der er transportordfører for Det Konservative Folkeparti (C), har meldt ud, at forhandlingerne om Hærvejsmotorvejen er tæt på en afslutning. Han undrer sig dog over, at beboernes biolog nu pludselig finder markfirbenet, når statens undersøgelse ikke gjorde det. Og nu stiller han spørgsmål ved, om myndighedernes VVM-undersøgelse har været grundig nok!

Se også