Håndværkets Dag: Det summede af liv!

Ildsjæle bag Lokalhistorisk Arkiv og Christiansfeld Årskalender 2022. Fra venstre Otto Geerthsen, Elisabeth Green, Ejnar Schmidt, Nels Thorsgaard, Jytte Ludvigsen, Jens Christian Ravn og Jørgen Steenberg, fotograferet ved Lokalhistorisk Arkivs stand.

Tekst og foto:

Svend Erik Brodersen

journalist (DJ)

CHRISTIANSFELD: Håndværkets Dag i Christiansfeld kan beskrives som ubetinget succes. Det historiske Søstrehuset på Nørregade var lørdag ramme om begivenheden. Og det summede af liv både ude og inde.

Regnvejr – ja, endda en overgang ret kraftigt i formiddagstimerne – holdt åbenbart ikke folk tilbage. Og ifølge arrangørerne kunne det ikke spores på antallet af besøgende, at vejret ikke ligefrem var med. Det blev bedre om eftermiddagen.

I gården til Søstrehuset kunne opleves en række stande, som viste håndværkernes formåen. Og flere af dem var såkaldte arbejdende stande, hvor håndværkere arbejdede og viste velvilligt deres kunnen overfor interesserede kiggende og lyttende gæster. Og interessen var stor.

Arbejdende stande

Et kig og et lyt gav en fin fornemmelse af, hvad håndværket står for både i dag – og gennem tiderne.

Der kunne fx ses, hvordan smeden arbejdede i gamle dage med blæsebælg, esse, hammer og ambolt. Også nutidens blev blandt andet fint håndværk demonstreret og forklaret rundt om på standene.

Ifølge en pressemeddelelse udsendt forud for arrangementet, blev der fortalt, at det brede spekter af håndværkere på dagen omfattede fagene smed, tømrer, gørtler, keramiker, træskærer, bogbinder, guldsmed, møbelpolstrer, møbelsnedker, instrumentmager, væver, pilefletter og knipling. Uden at tælle var fornemmelsen, at de der alle sammen.

Årskalender 2022

Og midt i det hele havde lokalarkivet en repræsentativ stand, som gav et godt indblik i, hvad der foregår i arkivet. Og så benyttede arkivfolket lejligheden til at præsentere og sælge Christiansfeld Årskalender 2022, og det gik tilsyneladende fint.

Publikationen kan nu købes i alle byens forretninger, i Søstrehuset og lokalarkivet.

Fremstillingen har Jytte Ludvigsen og Nels Thorsgaard stået for.

Attraktive udstillinger

Inden for i Søstrehuset summede det også af liv. Rigtigt mange af de besøgende benyttede gratis adgang til alle aktiviteter i huset til se, hvad de forskellige udstillinger byder på.

 Og det var også spændende. Her kunne Netmaskernes udstilling »Art Déco i Strik« blandt mange ting ses. Det samme med en interessant privat samling af dukkehuse.

Også Brødremenighedens Museum, som har plads i det historiske hus, kunne besøges gratis, og det benyttede mange sig af.

Jo, Håndværkets Dag 2021 i Unesco byen Christiansfeld kan med rette betegnes som en succes – som bestemt fortjener gentagelse.

Se også