Kæmpe arbejdsplads i lille landsby har skiftet navn, ejere og direktør

Karl Møllers Maskinfabrik i Nagbøl hedder nu Moveero. Til trods for en voksende omsætning er direktøren dog bekymret for fremtiden.

Virksomhedens direktør, Jørgen Bøgh Overgaard. (Foto: Moveero, Nagbøl.)

LUNDERSKOV/VAMDRUP: Egnens største arbejdsplads med 350 medarbejdere, som ligger i landsbyen Nagbøl, har i al stilhed – i hvert fald nok for mange – skiftet både navn og ejere og direktør. Det, der oprindeligt hed Karl Møllers Maskinfabrik – og senere GKN Wheels – hedder nu Moveero.

Af Svend Erik Brodersen, journalist (DJ)

Og så har virksomheden også skiftet fra være engelsk-ejet til nu at være ejet af en tysk kapitalfond. Der er også skiftet direktør. Han hedder nu Jørgen Bøgh Overgaard.

Omsætter 729 mio.

Virksomheden har netop offentliggjort sit regnskab for 2021 og har meldt ud til pressen, at omsætningen i virksomheden er på 729 millioner kroner, mod 534 millioner kroner i 2020.
Jørgen Bøgh Overgaard bekræfter tallene og siger videre:

– Der er også her i 2022 gang i virksomheden. Vi er nu oppe på 350 medarbejdere fordelt med 300 i produktionen og 50 i administrationen. Og der arbejdes i treholdsdrift og yderligere med to weekendhold i sving, fortæller Jørgen Bøgh Overgaard til avisen.

Fra trillebører til hjul

Den store fabrik ligger efter manges opfattelse helt malplaceret langt ude på landet i den lille landsby Nagbøl. Landsbyen ligger ved kommunevejen mellem Lunderskov og Vamdrup med cirka fire kilometer til hver af de to centerbyer.

Men den særprægede beliggenhed er der en forklaring på. Virksomheden har nemlig gennem mange år udviklet sig fra en ganske almindelig landsby- smedje.

Fabrikken i Nagbøl med det nye navn Moveero beskæftiger pt. 350 medarbejde. Virksomheden fremstiller hjul til køretøjer i landbruget og entreprenørbranchen.

Udviklingens start skal tillægges nu afdøde fabrikant Karl Møller. Han var en særdeles idérig erhvervsmand, og han var bestemt ikke bange for at prøve nyt. Hans idéer og initiativer er da også gået fra at fremstille almindelige trillebører og vejtromler til ligefrem at fremstille lokomotiver til brug i industrien i ind– og udland.

Og hver gang en ny produktion blev taget op, så fulgte der også helt naturligt bygningsmæssige udvidelser sted. Men det hele tog først rigtigt fart, da Karl Møller omkring 1950 hittede på – først som en slags sideproduktion – at lave hjul til landbrugets- og entreprenørbranchens mangfoldige arter af køretøjer. Først beskedent til hjemmemarkedet – men nu til kendte fabrikker over det meste af Europa:

– Vi eksporterer nu omkring 98 procent af vore hjul, fortæller Jørgen Bøgh Overgaard.

Bekymret for fremtiden

Selv om det går rigtig godt for Moveero i Nagbøl lige nu, så er forventningerne til 2022 og fremover, at der venter store bekymrende udfordringer for virksomheden. Og her peger Jørgen Bøgh Overgaard blandt andet især på stigende priser på stål, gas og strøm – og krigen i Ukraine.

Se også