Lise var på sit livs ferie i 2017 alene i autocamper

70 årige Lise Guldberg er ”gammel” spejder og har stort overskud til at rejse ud.

Lise Guldberg fra Christiansfeld tilbagelagde i 2017 8319 kilometer på knap fem uger. Og så kom diverse færgesejladser til.

Lise var i 2017 femogtres år, da hun lejede en autocamper og rejste afsted den 3. maj. Turen gik til Færøerne, Island, Norge, Sverige, Lapland og Finland.

”Det gode ved min tur var den fuldstændige frihed, og at ingen skulle bestemme over mig,” fortæller LIse. ”Bortset fra et par bestilte billetter til færgeovergange, var jeg uafhængig af tiden og fuldstændig på egen hånd,” tilføjer hun. ”Jeg havde kun lyst til at se natur”.

Lise kalder sig selv for gammel spejder. Og hun er fortsat aktiv i bevægelsen. Hun er med på landslejr, hvor hun står i skadesteltet. Også i juli da hun afsted, da 40.000 spejdere fra hele verden mødtes i Roskilde. Hun er også medlem af Sct. George Gilderne, der benævnes ”spejder-ideen for voksne.”

En minde-tur

Lise kalder selv sin tur for sit livs ferie. Den var i planlæggelsesfasen i mere end fem år. ”Min mening var at køre en tur op gennem Norge og Sverige til Nordkap og videre ned gennem Finland, men jeg besluttede, at jeg lige så godt kunne slå en sløjfe om Færøerne og Island også, når jeg nu var på rundfart,” fortæller Lise med et smil.

Det blev en slags minde-tur. Lise har nemlig tidligere været sammen med sin mor på Færøerne og i både Norge, Sverige og Finland. Hun har også været sammen med sin eneste nevø på en tur til Island. ”Han var på det tidspunkt 16 år, og vi red på heste i tre dage. Det blev til 25-35 kilometer om dagen, selvom jeg er bange for heste,” afslører Lise. ”Men det var jo de små islænder-heste,” tilføjer hun smilende.

Lise så bl.a. geysere på Island med kogende vand.

 

På Færøerne kom Lise på besøg på den lille fugleø Mykines, hvor der er otte fastboende mennesker. Hun besøgte øens lille kirke, hvor der foran prædikestolen står en mindre kristusfigur. ”Figuren, udført af Thorvaldsen, står i stor størrelse i domkirken, Vor Frue Kirke, i København og i Kristkirken i Kolding,” oplyser hun.

Hun besøgte Nordens Hus, der er et kultursted opbygget af elementer fra de nordiske lande. Man går fx. på norske sten, sidder i finske stole, der er træ fra Sverige, glas fra Danmark og færøsk græstag.

”Underligt nok gjorde det noget ved mig at gå rundt i Nordens Hus, fordi sidste gang jeg var her, var jeg sammen med min mor,” siger Lise.

Ansat på plejehjem

Lise er født i Randers og har en 12 år yngre søster. Lise er uddannet plejehjemsassistent og senere social- og sundhedsassistent. Hun har arbejdet på plejehjem i bl.a. Skærbæk og Kolding og senere ved hjemmeplejen. Hun gik på pension som 67-årig. Forældrene ejede firmaet Guldberg Pensler, hvor moren passede regnskabet. Hun var uddannet bogholder.

Faren startede et engrosfirma i 1974. I 1979 købte han maskiner for selv at lave pensler. De har stadigt et ry som ekstremt gode pensler. Firmaet blev senere solgt, men Lises søster er fortsat produktionsleder i firmaet.

Lise har været på mange rejser med sine forældre og ikke mindst med sin mor. Det blev til mindst 10-15 længere rejser med Gislev Rejser. Moren døde af en hjernetumor i 2009. I 2013 mistede Lise sin far efter knap 17 års sygdom.

Orgel- og korkoncert

På Færøerne havde Lise slået følge med et københavnsk ægtepar. Deres veje skiltes igen, da Lise den 16. maj kom til Island. På Island genså hun den gård, hvor hun og nevøen overnattede på deres tur og red ud på heste.

I Reykjavik opsøgte hun Hallgrimskirkjan, hvor hun overværede en orgel- og korkoncert. Lise har tidligere sunget i kor hver 2. søndag i Sct. Nicolai Kirken i Kolding. For sin indsats fik hun mulighed for at få orgeltimer.

Lise oplevede, at rensdyrkalv fik stillet sin sult midt på vejen. Foto: Lise Guldberg

Turen på Island stillede krav til Lises kørefærdigheder med både en sandstorm og et øjeblik med lavastøv, der gjorde himlen helt sort. Snoet bjergkørsel med en utålmodig mælkebilchauffør i hælene og uden mulighed for at vige var også en udfordring.

Lørdag den 27. maj nåede Lise til Larvig. Efter en kort tur gennem det sydlige Norge, gik det videre ad hovedvej E45 op gennem Sverige.

Om tirsdagen passerede hun først et skilt, der hilste ”Välkommen till Lapland”, og dernæst passerede hun Polarcirklen.

”Turen videre til Nordkap var en rigtig smuk tur, men også en anstrengende tur,” fortæller Lise. ”Der var bjergkørsel med mange sving, og vejen var glat på grund af snefygning.”

Nordkap

”Da jeg nåede Nordkap begyndte jeg at græde. Det var meget overvældende, at jeg var nået så langt,” fortsætter hun. ”Jeg syntes også, at det var mærkeligt at tænke på, at næste skridt, hvor der er land derfra, først er Nordpolen,” husker Lise.

En af de helt store oplevelser var en rensdyrflok, der passerede vejen, hvor hun kørte. Midt på vejen blev en rensdyrkalv sulten, så hele flokken måtte stoppe op midt i deres vandring, mens kalven fik mælk fra sin mor.

Smørhullet

Lise har tre døtre, hvoraf de to er tvillinger, og fem børnebørn i alderen ni til atten år. Hun blev skilt efter ti års ægteskab, da hun var i begyndelsen af 30’erne. ”Jeg bor nu i et smørhul i Christiansfeld,” fortæller hun, ”med en datter og to børnebørn og min lillesøster lige om hjørnet. Lise flyttede til byen på opfordring fra sin datter i 2009.

Tusind søers land

Vejen hjem mod Danmark gennem Finland gik bl.a. forbi Julemandens By, som er en landsby og et oplevelsescenter nær ved Rovaniemi i den finske del af Lapland. Lise fortæller om turen gennem Finland, at hun på turen ”så træer, træer og træer og søer i massevis. Det er ikke noget at sige til, at Finland kaldes ’De Tusind Søers Land’”.

Tirsdag den 6. juni kørte Lise træt rundt i Helsinki og håbede at finde en parkeringsplads. Her tog hun beslutningen om for alvor at ville sætte kursen hjemad.
Torsdag den 8. juni kl. 23.15 var Lise tilbage i Christiansfeld med et væld af minder og fotos – og fortsat stor appetit på at rejse.

På tur igen

I 2019 var Lise igen på tur. Denne gang var hun afsted med to af sine børnebørn. Turen gik til Sverige og Finland.

”Vi havde i julen året før været til et lokalt julearrangement. Her så vi et rensdyr, som så lidt trist ud,” fortæller Lise. Det fik hende til at sige til sine to børnebørn: ”til sommer skal mormor lige vise jer nogle ”rigtige” rensdyr”.

Og som sagt og lovet, så gjort.

I 2020 købte Lise en campingvogn, og allerede året efter blev den spændt efter bilen med kurs mod den svensk-finske grænse. Denne gang var Lise sammen med en veninde. Rejsen måtte desværre afbrydes på grund af problemer med en corona-vaccination.

Lise har dog ikke mistet modet og lysten til at rejse og vil gerne afsted igen efter sin indsats i skadesteltet i Roskilde i juli. Lise har også faste vagter som museumsvært ved Genforenings- og Grænsemuseet, hvor hun viser gæster rundt.

Det er således en travl kvinde, der gav mig lidt af sin tid og en masse gode historier fra sit livs ferie.

Se også