– Vi stod over for en ny hidtil uprøvet udfordring

siger brandmand efter redningsaktion af hunde.

Her har brandmændene Jens Erik Lind til højre og Rasmus Svensson til venstre grebet skovlene for at grave de to nødstedte hunde fri.( Foto: TrekantBrand).

Han har været med i front, når det har handlet om at redde mennesker ud fra brændende huse – eller ud fra bilvrag efter alvorlige ulykker, og han prøvet slukke et utal af ilde brande. Men at redde to indespærrede hunde ud fra en grævlingehule var ny ukendt udfordring. Det oplevede han så fredag aften i sidste uge.

Hans navn er Jens Erik Lind, og han stationsleder for TrekantBrand’s station Tyrstrup i Christiansfeld. Den helt uvante opgave blev han stillet over, for da alarmen til brandvæsnet lød på ”Dyreredning ved Grønninghoved Strand. Hunde i nød i en Grævling grav”.

– Det viste sig, at de to hunde nok havde fået færten af en grævling og i jagten på den var pist forsvundet ind i en hule i en to-en-halv meter høj skrænt, lige i mellem to sommerhuse, fortæller Jens Erik Lind.

Og der var god gang i den allerede, da han sammen med sine kolleger fra station Tyrstrup ankom til stedet. For straks ejeren opdagede, at hundene ikke kom tilbage ud fra hulen gik ejer-familien straks selv i gang med at grave for at få dem fri.

Efter et par timers forgæves søgen valgte de at tilkalde assistance.

– Lige da vi kommer derud, kan vi faktisk stikke en hånd ind i hullet og få fat i en af hundene, fortæller indsatsleder Arne Christensen fra TrekantBrand.

Men så let gik det ikke med hund nummer to. Brandfolkene gravede først ved håndkraft, men det var ikke nok. De fik fat i en rendegraver, og med hjælp fra et kloakkamera fik de lavet kort over de underjordiske gange. Efter at de havde gravet sig 2,5 meter ind skrænten svandt håbet dog om at finde hunden i live:

– Men lige før vi var ved at give op fik vi fat i hunden. Den var udmattet, men levede. Vi kunne tydeligt se, at begge hunde havde været i kamp, fortæller Arne Christensen.

På det tidspunkt var klokken slået 22, og hunden havde været fanget i omtrent seks timer.

– Det var en stor forløsning for os alle, da den blev trukket ud fra fangenskabet Der blev klappet og råbt hurra, slutter ind statslederen.

Seneste:

Knap så glade som brandmændene og ejeren af hundene er Danmarks Naturfredningsforening. Der blev nemlig både gravet i en fredet grævlingegrav og i et naturfredet område for at redde de to hunde. Beredskabsdirektør Jarl Vagn Hansen afviser dog kritikken og slår fast, at brandvæsenet har handlet korrekt, skriver JV.dk. tirsdag. 

/bro

Se også