Faldende kriminalitet og kortere ventetid

Politidirektør Jørgen Abrahamsen, Sydøstjyllands Politi (Foto: Morten Larsen).

POLITI: I Sydøstjyllands Politis område er kriminaliteten i 2020 faldet markant. I løbet af året blev der således registreret 17 procent færre anmeldelser om overtrædelser af straffeloven end i 2019.

Det oplyses i en årsrapport om politiets virke i 2020, hvor der slås fast, at den samlede mængde straffelovskriminalitet har været på et historisk lavt niveau. Året fortsatte med forrige års tendenser med fald i kriminaliteten. Faldet i 2020 har været markant større end tidligere år, og er uden fortilfælde:

– Vi har alle været langt mere hjemme. Nattelivet har været lukket ned, og periodevis har meget andet i samfundet også været lukket ned. Vi må derfor se corona-epidemien som en væsentlig årsag til det store fald. Det er dog et niveau, vi i politikredsen vil gøre meget for at bibeholde, når vi på et tidspunkt kommer tilbage til en hverdag uden corona-restriktioner, kommenterer politidirektør Jørgen Abrahamsen fra Sydøstjysk Politi i rapporten.

Den faldende kriminalitet ses især inden for tyveri og indbrud, men også den personfarlige kriminalitet, som fx vold er faldet. 

Indbrud i private boliger er gået ned med hele 38,6 procent i Sydøstjyllands Politikreds, og er dermed på det laveste niveau i langt over 10 år. Tyverian-meldelser er fx faldet med 21,2 procent og vold med 8,5 procent, viser årsrapporten.

Lidt kortere ventetid

Samtidig med faldet i antallet af anmeldelser er responstiden (ventetiden på at få hjælp red.) også faldet. Men dog kun lidt. Nemlig fra til 8.03 minutter i 2020 fra 8.14 minutter i 2019.

Det fremgår videre, at lavere responstid også har baggrund i corona-epidemien. Sydøstjyllands Politi har, ligesom resten af dansk politi, skullet løse mange COVID-19-relaterede opgaver i 2020. Det har bl.a. krævet ekstra patruljer på gaden for at sikre, at COVID-19-restriktionerne blev overholdt, og det angives som en medvirkende årsag til kortere responstid:

– I vores politikreds har responstiden de sidste mange år ligget på et forholdsvist lavt niveau, og at den nu er kommet endnu længere ned, er vi meget tilfredse med. Det betyder, at de borgere, der har haft brug for os i 2020, har fået hurtigere hjælp, end de plejer. Det vidner om, at vores medarbejdere har løbet stærkt i et år, der også for dem har været udfordrende. Vi ser nu frem til mere normale tilstande, sammen med resten af befolkningen, lyder det fra politidirektør Jørgen Abrahamsen i årsrapporten for 2020. 

/bro

Politidirektør Jørgen Abrahamsen, Sydøstjyllands Politi (Foto: Morten Larsen).
Se også