Helle Juhl signerer ny bog hos Martensens

Helle Juhl signerer ny bog hos Martens Boghandel

Fredag den 26. marts signerer forfatteren Helle Juhl fra Sdr. Bjert sin nye bog »Jutlandia. Krig, kald & kærlighed« hos Martensens Boghandel i Christiansfeld. Den anmelderroste bog fortæller om sygeplejerskernes indsats på hospitalsskibet Jutlandia, som var Danmarks bidrag i Koreakrigen i årene 1951-53.

Forfatteren har fundet dagbøger fra to af sygeplejerskerne, herunder den sønderjyske Gyde Rudbeck fra Haderslev, som bringer læserne helt tæt på de voldsomme begivenheder. Desuden har Dansk Sygeplejehistorisk Museum i Kolding bidraget med en masse fotos fra ekspeditionen. I anledning af udgivelsen åbner en særudstilling om Jutlandia-sygeplejerskerne, så snart corona-restriktionerne er ovre.

– Jeg kan lide at gra-
ve ukendte kvindehistorier frem, og med 70-året for Jutlandias udsendelse i år var det oplagt at sætte lys på de medvirkende sygeplejerskers indsats ombord. Det fortjener de. De var handlekraftige og modige og desuden dem, der kom tættest på patienterne, hvad enten det drejede sig om sårede FN-soldater eller civile ofre for krigen. I tidligere bøger om Jutlandia er det mere mændenes historie, der har været fortalt, fortæller Helle Juhl.

Der bliver mulighed for at møde forfatteren fra kl. 15 til 16 i boghandelen, Kongensgade 12, fortæller Lotte Præst fra Martensens Boghandel. Helle Juhl har udgivet en række kulturhistoriske bøger, senest »Barndom på landet. Erindringer fra efterkrigstidens Danmark« fra 2020, der i lighed med den nye bog er udkommet på Lindhardt og Ringhof, som i øvrigt også står bag Jutlandia-romanen »Pigen på det store hvide skib« af Mich Vraa og Jesper Bugge Kold.

Se også