Dronningen kommer alligevel til Christiansfeld igen

H.M. Dronning Magrethe besøgte også Christiansfeld i 2015, da byen blev udnævnt UNESCO kulturarvs by (pressefoto).

Så er det ganske vist. H.M. Dronning Margrethe kommer til markering af 100-året for genforeningen. Og hun kommer ikke alene. Med sig har hun to kongelige generationer nemlig H.K.H Kronprins Frederik og H.K.H Prins Christian. Og som noget nyt, vil hun også køre en tur gennem den smukke kulturarvs by, Christiansfeld.

Af Svend Erik Brodersen

Det hele foregår på søndag den 13. juni. Den kongelige familie ankommer i karet til den gamle grænse ved Frederikshøj syd for Kolding. Ankomsten forventes at ske kl. 10.00. Her vil der først være taler af borgmester Jørn Pedersen og regionsrådsformand Stephanie Lose. Og herefter vil H.M. Dronningen selv holde en tale.

Markeringen af genforeningen af Sønderjylland med Danmark skulle have været afholdt sidste år i anledningen af, at det var 100 år siden, at Sønderjylland blev genforenet med Danmark, og Kong Christian d. X red over den netop sløjfede grænse. Men på grund Corona blev markeringen udskudt til i år.

Corona bremser 

folkefest

Der er dog stadig Corona-begrænsninger, og derfor bliver det kongelige besøg ikke den store folke-fest, som i 1920. Der bliver tale om et delvist lukket arrangement, hvor kun gæster med billet kan komme ind. Christiansfeld Avis og Kolding Ugeavis har dog i samarbejde med Kolding Kommune udloddet billetter, som sikrer, at 120 vindere har fået adgang til arrangementet. Desuden har Kolding Kommune på Facebook udloddet billetter.

Dronningen har på dagen et stramt program. Hun skal også nå at besøge Haderslev, Aabenraa og Sønderborg. Alligevel har Kongehuset nu meddelt, at H. M. Dronningen kører ind gennem Christi-ansfeld på vej til Haderslev. Der vil blive mulighed for at vinke til H.M. Dronningen, når hun i bil kører gennem byen. Og det bliver ad ruten Kongensgade – Nørregade – Lindegade – Kongensgade.

Hvis man som tilskuer tager ophold på Grev Zinzendorffs Plads foran Brødremenighedens Kirke, skal der fremvise Coronapas – eller gyldig test.

Pladsen vil være opdelt i to zoner, hvor der max kan være 200 personer. Der opfordres generelt til, at man ikke forsamles i større grupper, at der holdes afstand og at man bliver hjemme, hvis der er symptomer på Corona.

Gardehusarerne bor i Christiansfeld

Allerede torsdag rykker gardehusarerne ind i Cuben, hvor de flotte heste skal opstaldes, indtil de på søndag skal følge kareten med den kongelige familie. Gardehusarregimentets Hesteskadron består af 26 heste og 38 værnepligtige. Desuden vil der være de seks hvide heste fra Den Kongelige Stald-Etat, som skal trække kareten. På grund af Covid-19 vil der desværre ikke være åben stald. Men det vil alligevel være synligt, at eskadronen er ankommet. De træner nemlig i området op til selve dronningebesøget, hvorfor der opfordres til at passe på i trafikken.

Hesteskadronen træner eskorteruten fredag den 11. juni ca. kl. 13-15. Og ca. kl. 15-16 rider de igen-nem Christiansfeld by. Lørdag træner de igen i området fra ca. kl. 13-15.

Testcenter 

midlertidigt flyttet

I forbindelse med at Hesteskadronen opholder sig ved Cuben, er testcenter for Covid-19 flyttet til biblioteket. Det drejer sig om perioden fra og med torsdag den 10. juni til og med søndag den 13. juni.

Se også