Dobbelte udrykninger skal sikre et forsvarligt, lokalt brandberedskab

Brandstationen på Metalvej i Lunderskov mangler brandmænd og søger derfor blandt andet via det sociale medie Facebook med lys og lygte efter flere brandmænd (M/K). Foto: sebro-press)

Af Svend Erik Brodersen
journalist (DJ)

LUNDERSKOV: Det kniber åbenbart alvorligt for de lokale brandstationer i Lunderskov og Vamdrup at skaffe deltidsansatte brandmænd nok til, at der kan opretholdes et forsvarligt og lovligt brandberedskab. TrekantBrand har indset problemet og søger noget af det løst ved at sende dobbeltudrykninger af sted. Det er én forklaring på, hvorfor der kan opleves udrykninger af mange brandkøretøjer selv til mindre brande.

Fra TrekantBrand forklares til avisen, at for en sikkerheds skyld alarmeres der nu køretøjer og mandskab fra minimum to stationer samtidigt, når alarmen lyder. Her i lokalområdet sker det typisk fra de to deltidsbemandende stationer i Lunderskov og Vamdrup. Men ved alarm til etagebyggeri og industribyggeri rykker der yderligere samtidig en stigelift ud fra hovedstationen i Kolding, fortæller beredskabsinspektør, Jan Møller, fra TrekantBrand.

Han forklarer videre, at først når den vagthavende indsatsleder når frem til skadestedet, vurderer og bestemmer han, om der bliver brug for assistancen fra nabostationen eller ej. I tilfælde af et nej tilbagekaldes assistanceudrykningen – eller sendes hjem til basen igen, hvis den allerede er nået helt frem. Ordningen betyder, at selv om der kommer op til seks-syv brandbiler farende med blå blink blæsende, så behøver det ikke at være ensbetydende med, at lokalområdet er ramt af en større brand eller ulykke.

Det er især stationen i Lunderskov, som er ramt af manglen på brandmænd. Det skyldes, som tidligere omtalt her i avisen fyringer af et par hundrede medarbejdere hos virksomheden LM Wind Power i Lunderskov. Blandt dem var der nemlig også en håndfuld deltidsansatte brandmænd, som med firmaets velvilje stod til rådighed, når brandalarmen lød. Det gør de ikke mere. De er nu spredt for mange vinde, og flere arbejder udenbys.

Derfor mangler stationen folk – især i dagtimerne. Og selv om der efterhånden længe lokalt er ledt med lys og lygte efter nye brandfolk, så har det vist sig, at de ikke ligefrem hænger på træerne. En massiv indsats på det sociale medie Facebook har, efter hvad avisen har fået oplyst, indtil nu ikke givet det håbede resultat. Der mangler fortsat brandmænd (M/K), før stationen i Lunderskov er fuldtalligt bemandet.

Se også