Mølledag i Sillerup blev en stor succes

»Mølleren« i Sillerup bidrager også selv til at sætte ekstra kulør på mølledagene med sang og musik. Og i søndags var ingen undtagelse. Her ses han på »podiet« med sang og spil og med den gamle mølle i baggrunden. (Foto: Sebro-press).

Af Svend Erik Brodersen (DJ)

SILLERUP: I søndags var der høstmølledag på den gamle historiske mølle ved Sillerup nær Fjelstrup. Der kom og gik folk hele dagen igennem. Så mange, at det nok overraskede arrangørerne. Allerede midt på eftermiddagen blev der meldt om udsolgt af hjemmebagte kager. Og det var på trods af, at der blev bagt dobbelt så meget som sidste år.

– Ja, der har virkelig været mange besøgende i dag. Et slag på tasken, så har der vel nok været et sted mellem 250 til 300 besøgende i løbet af dagen. Det er mange, men dejligt at interessen for møllen og de aktiviteter vi tilbyder fortsat er så stor, fortæller en glad og tilfreds formand for fonden, der står bag møllens bevarelse, Willy Freese.

Men der er virkeligt også noget se på. Man kan ligefrem fornemme den stemning, der måtte have været i gamle dage, da møllen var i drift. Og det er lige fra, hvad der skete i den daglige drift til, hvordan mølle-familien boede. Beboelseshuset – eller stuehuset – står nemlig velbevaret tilbage med fuld inventar. Et herligt skue.

– Og så har vi vores støtteforening, som består udelukkende af frivillige. Det er også dem, der har bagt kagerne til i dag, hvorfra overskuddet udelukkende går til vedligeholdelsen af møllen. Uden dem kunne vi slet ikke løfte opgaven, lyder det videre fra Willy Freese.

Og der er virkelig også noget at passe på og vedligeholde. Den gamle historiske mølle i Sillerup er nemlig fredet i klasse A:

– Det betyder, at vi er forpligtet til at holde møllen i forsvarlig stand med vedligeholdelse. Og det koster jo selvom meget bliver lavet af frivillige. Og indimellem kommer der så folk fra Slots- og Kulturstyrelsen for at kontrollere, at vi nu gør det godt nok, fortæller Willy Freese. Han er i øvrigt »møller« i Sillerup på femte generation i slægten. Han bor ikke privat på møllen, men er nabo til møllen.

Mølledag er noget der holdes to gange hvert år i Sillerup. Det sker på den landsdækkende mølledag den 3. søndag i juni måned og så på høstmølledagen, som er den 2. søndag i september. Og i år var altså ingen undtagelse fra traditionen.

I søndags var arrangementet krydret med et loppemarked på pladsen ved møllen. Og også der var godt gang i salget:

– Overskuddet ved salget der fra, går udelukkende ned lommerne på kræmmerne, men vi synes, at indslaget tilfører dagen liv, tilføjer »mølleren« i Sillerup.

Willy Freese bidrager også til at sætte ekstra kulør på tingene. Indimellem underholder han nemlig med sang og spil. Og det sker med en fortid som musiklærer. Og hvad er mere naturligt – mens vi var der søndag – at synge og spille »Marken er mejet…«

Se også