De redder liv i Fjelstrup

Brandmændene Finn Schmidt (tv) og René Madsen her ved akutbilen med det udstyr i pakket tilstand, som de har med, når der er brug for hurtig hjælp. (Foto: sebro press).

Af Svend Erik Brodersen

Journalist (DJ)

FJELSTRUP: De redder liv i Fjelstrup – og nærmeste omegn. En gruppe borgere og frivillige brandmænd (M/K) rykker ud med hjælp i en lokal akutbil, når uheldet er ude. Det betyder, at hjælpen når hurtigere frem end den normale ambulance – eller akut-lægebil. Og det redder liv!

– Ja, vi har uden tvivl reddet liv. Men hvor mange i alt kan jeg ikke udtale mig om. Derimod kan jeg sige, at jeg personligt i hvert fald har været med til at genoplive mindst otte gange, hvor folk faktisk var væk, da vi ankom. Og det er da bestemt en rar oplevelse at se, at vores indsats kan bringe livet tilbage, fortæller Finn Schmidt, der er førstehjælper og frivillig brandmand i Fjelstrup.

Den findes lignende ordninger andre steder i landet. Også i vores nærhed. Men de er alle tilknyttet lokale brandvæsner – eller frivillige brandværn.

Ordningen i Fjelstrup er unik ved, at der står en frivillig forening bag driften af akutbilen. Og at bemandingen af akutbilen er en blanding af frivillige brandmænd og helt almindelige borgere, som har taget uddannelsen i udvidet førstehjælp. Det findes, så vidt vi ved, ikke andre steder her i landet.

Det startede med
et borgermøde

– Det hele startede faktisk med et borgermøde, fordi mange i lokalområdet ønskede, at også almindelige borgere, som havde lyst, kunne være med til at hjælpe folk i nød. Og det blev der så en frivillig forening ud af, som i dag står for driften. Dog dækker regionen udgifterne til udstyr og står også for uddannelsen, fortæller Finn Schmidt.

Akutbilen i Fjelstrup har virket siden 2011. Den bliver automatisk tilkaldt sammen med ambulancen ved akut sygdom og ulykker. Det sker cirka 100 gange om året.

Kan mere end at
genoplive

Og akuthjælperne i Fjelstrup kan foruden at genoplive ved hjertestop også foretage udsugning af blod fra tilstoppede luftveje, lægge halskrave og give medicinsk førstebehandling af kolpatienter og ved livsfarlige hævelser som fx efter bistik. Og de kan også førstebehandle sukkersyge.

Finn Schmidt fortæller, at 112-alarmerne automatisk modtages på af de lokale førstehjælpsbehandlers per-
sonlige alarmer. Når der er mødt to mand (m/k) frem på brandstationen i Fjelstrup, hvor akutbilen holder, så køres der under udrykning til adressen, hvor der er brug for hjælp:

– Og som regel er vi fremme med hjælp endda noget før ambulancen, som enten skal komme fra Haderslev eller Kolding – eller måske endnu længere væk fra. Og især ved hjertestop er selv minutter meget vigtige, siger Finn Schmidt.

Akutbilen i Fjelstrup yder primært hurtig akuthjælp i nærområdet, men den yder også hjælp længere væk, hvis der fx ikke er ledige ambulancer i nærheden af det sted, hvor uheldet er ude.

Se også