Dybt skuffet over aflysning

Karen Margrethe Christensen, som er formand for husets bestyrelse er både skuffet og frustreret over at fødselsdagsfesten måtte aflyses på grund af svigtende tilslutning. (Foto: sebro-press).

Af Svend Erik Brodersen
journalist (DJ)

JORDRUP: Helt nøjagtig lørdag den 9. oktober er det 90 år siden, at Jordrup fik sit første forsamlingshus. Og det skulle fejres med stor fest på lørdag i huset. Men sådan bliver det ikke. Festen har måttet aflyses på grund af manglende tilslutning:

– Jeg er dybt skuffet. Og jeg forstår det faktisk ikke. Den havde jeg nemlig slet ikke set komme, da der jo her byen bor rigtigt mange borgere, som har fulgt deres forsamlingshus op gennem tiderne, siger formanden for huset, Karen Margrethe Christensen til avisen.
Karen Margrethe Christensen lægger ikke skjul på, at både hun og husets øvrige bestyrelse havde glædet sig til at kunne fejre 90 års fødselsdagen sammen med byens borgere. Der var lagt op til flagallé i landsbyen, festmiddag i huset med en tre retters menu plus kaffe og kage. Og under middagen skulle Carsten Knudsen, kendt fra De Nattergale, underholde. Og tidligere borgmester, Hans Peter Andersen, skulle have holdt festtalen. Og så skulle der sluttes med dans. Men sådan blev det altså ikke:
– Men nu har vi bare måttet aflyse det hele, og de mange kræfter, der er lagt i arrangementet, er spildte. Det er frustrerende, siger Karen Margrethe Christensen, som har været formand for forsamlingshuset de seneste otte år.

Historien om
forsamlingshuset
I anledningen af husets fødselsdag kikker vi lidt ind i historien. Det første forsamlingshus i Jordrup blev opført 1882 og udvidet i 1910. Det forsamlingshus vi kender nu, blev opført i 1931.
Historien fortæller, at det skete efter en beslutning truffet på en generalforsamling den 14. februar 1930. Overslag viste, at byggeriet ville koste 20.172 kroner. Plus et arkitekthonorar på 500 kroner. Opvarmningsformen blev senere ændret til et kalorifert anlæg til 1.800 kroner. Og det hele var klar, så indvielsen kunne foregå fredag den 9. oktober 1931.
Indvielsestalen blev holdt af provst Mouritsen fra Lejrskov. Det var en så stor begivenhed, at ca. 300 mennesker deltog. Alle i sognet var stolte af det nye forsamlingshus.
Gennem tiderne har huset har været brugt til mange forskellige ting. Nævnes kan, da Jordrup Skole blev for lille, blev salen brugt til skolestue, og den store sal som gymnastiksal. Der er holdt mange private fester i huset, spillet dilettant, holdt møder, juletræsfester, fastelavnsfester, sangaftener, danseaftener, loppemarkeder, bankospil og meget mere.
Huset har også været besat af tyskerne. Fra 10. november til 17. december 1944. Og igen fra 27. marts 1945 af 80 tyske SS-tropper, som forlod huset igen 11. april 1945 i meget snavset og ramponeret tilstand.
Og i nyere tid har huset haft besøg af kendt bands som Klaus og Servants og Kandis med flere. Og de senere år er huset løbende restaureret både ude og inde, så det i dag fremstår som et moderne og helt tidssvarende samlingssted.

Se også