Historisk forening i Hejls og Hejlsminde fylder 40 år

Jubilæet fejres formiddag og eftermiddag lørdag den 13. november på Hejls gamle skole.

Historisk Forening og Arkiv for Hejls og Hejlsminde har lokaler her på Hejls gamle Skole indgang C. (Foto: sebro-press).

Tekst og foto:

Svend Erik Brodersen

journalist (DJ)

HEJLS/HEJLSMINDE: I år
er det 40 år siden tre mænd på egnen, Holger Andreasen, Hejlsminde Camping, Knud Krag Trappendal, Hejls, og Hans Dall fra Kjær Mølle, gik i gang med at starte en lokalhistorisk forening i Hejls-Hejlsminde. Efter et forberedende arbejde blev foreningen formelt stiftet ved en generalforsamling i oktober 1981, og fik en bestyrelse på ni medlemmer.

Det fortæller foreningens mangeårige og nuværende formand, Gunnar Midtgaard Krag, fra Trappendal i Hejls, som vi i anledningen af jubilæet har sat stævne i foreningens og arkivets lokaler i Hejls gamle Skole:

»Indtil 1987 år holdt foreningen og arkivet til i et lille lokale i kælderen under plejehjemmet »Engbo« i Hejls, men fra 1987 og frem, fik man af daværende Christiansfeld Kommune tilladelse til at bruge hele tre rum i kælderen. Her i blandt det gamle sognerådslokale, og det synes vi jo var flot,« fortæller Gunnar M. Krag.

Her holdt arkivet så til indtil det i 2014, sammen med »Lokalcenter Engbo«. Foreningen holdt lejlighedsvis sine møde med videre i et større lokale i bygningen. Derefter blev aktiviteterne flyttet til ledige lokaler i Hejls gamle Skoles hovedbygning.

Og her viser Gunnar M. Krag os stolt, forståeligt glad og tilfreds tre virkelige  store flotte og gode lokaler frem, der nu står til rådighed til arbejdet og til samlingerne.

Foto og dokumenter

på arkiv.dk

Og i de 40 år, der er gået siden starten i 1981, har bestyrelsens medlemmer indsamlet og registreret omkring 7.900 billeder og historiske dokumenter. Et kæmpearbejde, som har kostet mange timer. Samlingen kan nu ses på arkiv.dk.

»Arbejdet er udført i de mange år af dedikerede og arbejdsomme bestyrelser, hvoraf nogle har været med fra starten i 1981, mens andre har været i mere end 25 – 30 år. Så der har været en stor kontinuitet i arbejdet,« fortæller Gunnar M. Krag.

Han fortæller videre, at bestyrelsen foruden ham selv i dag består af ni medlemmer, som hver onsdag mødes og arbejder med registrering af dokumenter og billeder og laver udstillinger og skriver på årsskrifter etc.

151 historiske foredrag

»Vi har gennem årene holdt 151 historiske foredrag om national historie, sønderjysk historie og om den lokale historie i form af lokalhistoriske billedaftener, som der har været stor interesse for. Foreningen har også vist omkring 25 udstillinger om alle dele af sognets historie lige fra udstilling om »Hejls kirkegård i kulturhistorisk belysning« til »Udvandringen fra Hejls til Amerika«, fortæller Gunnar M. Krag videre om foreningens og arkivets virke.

Og i denne forbindelse er der optaget mange lydbånd med fortælling om det gamle Hejls med en række beboere. Og siden 1987 har foreningen udgivet årsskrifter med artikler om mange sider af sognets historie blandt andre bagebogen i 2010 med titlen: »Bagværk fra mors og bedstemors tid«. Et årsskrift som nu er solgt i mere end 1600 eksemplarer.

Jubilæet fejres
13. november

»40-års jubilæet fejrer vi med to sammenkomster lørdag den 13. november i vores lokaler indgang C på Hejls gamle Skole. Et om formiddagen og et om eftermiddagen, så alle der ønsker det, kan være med. Der vil være formiddagskaffe og eftermiddagskaffe med et jubilæums-billedshow, og derefter er der mulighed for at se tre udstillinger om dele af sognets historie og besøge arkivets lokaler,« fortæller Gunnar M. Krag fra Trappendal i Hejls om Historisk Forening og Arkiv i Hejls og Hejlsminde.

Bestyrelsen i jubilæumsåret:

Bestyrelsen: Ud over Gunnar Krag, som har været med i 37 år – og de seneste 35 år som formand, består bestyrelsen i jubilæumsåret også af Kirsten Degn, som har været med fra starten og i bestyrelsen i 38 år, Amy Lewring, Hejlsminde, i bestyrelsen 31 år, Herdis Schultz, Hejls i 27 år og Lis Damgaard, Hejls i 21 år. Endvidere er Hanne Petersen, Hejls, Annemarie Holm Hansen, Hejls, og Anne Marie Vaupell og Knud Erik Dinesen, Hejls, aktivt med i bestyrelsen.

Læs de friske nyheder hver dag på Fællesavisen.dk
for Christiansfeld, Lunderskov og Vamdrup.

HAR DU EN NYHED?
Ring til webmaster, journalist Sv.E. Brodersen tlf. 2076 1253.