Miljøfolk kæmper mod kompliceret lugt af gær

Af Svend Erik Brodersen
journalist (DJ)

VAMDRUP/LUNDERSKOV: Både BlueKolding og Kolding Kommunes miljøfolk kæmper mod en kompliceret og gerende lugt, som formentligt kommer fra Lunderskov og som skaber problemer i Vamdrup.

Det er en sag, som gennem længere tid har verseret, og som har givet grå hår på hovederne både hos miljøfolkene i Kolding Kommune og hos forsyningsselskabet, BlueKolding. Og selv nogle af landets dygtigste eksperter har ikke kunnet løse problemet.
Hos BlueKolding siger kommunikationschef Tue Knudsen, at efterhånden er den eneste helt sikre løsning, der er tilbage, nok helt at lukke et rensningsanlæg i Vamdrup, hvor lugten kommer fra:
– Men det vil være en meget dyr løsning, som jo skal betales af skatteborgerne i Kolding Kommune, idet man så skal finde en alternativ løsning for rensningen af både spildevandet fra Lunderskov og Vamdrup, siger Tue Knudsen.
Årsagen til at det lugter i Vamdrup, hænger formentlig sammen med, at man har nedlagt et lokalt rensningsanlæg i Lunderskov og i stedet for fører spildevandet fra Lunderskov via en rørledning til rensningsanlægget i Vamdrup. Og da en del af lugten i Vamdrup kan spores til gær, anses det, at lugten kommer fra gærfabrikken i Lunderskov:
– Det har selvfølgelig medført, at vi i tæt og positivt samarbejde med fabrikken har afprøvet en masse løsninger. I en periode på tre måneder prøvede vi at sende al spildevand fra fabrikken med tankvogne til rensning på det store centralrenseanlæg i Agtrup syd for Kolding. Men det var kun muligt at sende cirka 70–80 procent af spildevandet dertil. Resten måtte vi fortsat sende til Vamdrup, og vi kan desværre konstatere, at der stadig er lugtgener i området omkring rensningsanlægget i Vamdrup, som ligger omtrent midt i byen, fortæller Tue Knudsen. Og han fortsætter:
– Selv om det med lugt er noget ret diffust og individuelt og derfor opfattes forskelligt fra menneske til menneske, er vi ikke i tvivl om, at det i perioder lugter nær rensningsanlægget i Vamdrup. Vi er heller ikke i tvivl om, at beboere har ret, når de siger, det lugter af gær, siger Tue Knudsen. Han beklager, at det hidtil ikke er lykkedes at finde frem til arnestedet for lugten.
Tue Knudsen roser i øvrigt gærfabrikken i Lunderskov, som ejes af De danske Gærfabrikker, for positiv og seriøs medvirken i kampen for at komme lugtgenerne til livs.
I så fald at rensningsanlægget i Vamdrup må nedlægges, kan spildevandet fra Vamdrup og Lunderskov ledes til rensning på det store centralrenseanlæg i Agtrup syd for Kolding. Den løsning vil dog koste et to- eller trecifret millionbeløb at etablere, lyder det fra Tue Knudsen fra BlueKolding.

Se også