11-årig har genskabt Titanic i legoklodser
Af Svend Erik Brodersen
LUNDERSKOV: En dag ringede telefonen på redaktionen. En stemme i den anden ende af ledningen lød: ”Det er Ole fra Lunderskov. Mit barnebarn, Valdemar, har begået et skib i legoklodser, som måske er noget at omtale i avisen.
Læseren var Ole Poulsen, Kirkevejen 30 i Lunderskov. Vi lavede aftale om et besøg. Og straks ved indtrædelsen i stuen, måtte der gøres store øjne. For på et bord stod der en stor flot model af det legendariske katastrofeskib, Titanic.
Det er bygget op af 9000 legoklodser i en længde på 1,5 meter af Ole Poulsens barnebarn, Valdemar Weiler på 11 år.
Valdemar havde længe over for sin morfar ønsket sig at af få skibet i legoklodser:
– Det var fordi, jeg syntes, det er et flot skib. Og så pludselig en dag havde han købt det til mig. Og så var der jo ikke andet at gøre end at gå i gang med at samle det, fortalte Valdemar med et stolt blik rettet mod sit mesterværk:
Valdemar fortalte også, at det tog seks dage at få de 9000 klodser sat på plads de rigtige steder, så der blev et flot skib ud af det:
– Jeg arbejdede vel et par timer hver dag med at samle skibet, føjede den unge skibsbygger til.
Intet er overladt til tilfældigheder. Pludselig ”åbnede” Valdemar skibet, så interiøret også kunne ses: De mange dæk med kahytter og gange. Og allernederst også de store kedler, som fremskaffede dampen til dampskibets fremdrift.
Ud over at bygge det flotte skib har Valdemar også sat sig grundigt ind i skibets korte historie – for det forulykkede på sin jomfrurejse fra England til Amerika ved at støde mod et isbjerg.
Valdemar kunne bl.a. fortælle præcist, hvor mange passagerer og besætningsmedlemmer, der var om bord, og om hvor mange der blev reddet, og hvor mange der druknede, da Titanic gik ned på sin første tur over Atlanterhavet en mørk og kold aften den 15. april 1912. Titanic var dengang verdens største og mest moderne skib – og ”eksperter” havde forud erklæret, at skibet ikke kunne synke!
Men nu står Titanic som model bygget op af legoklodser i Lunderskov. Et arbejde som 11-årige Valdemar Weiler med god grund kan være stolt af.