Hal-leder Jan og den gamle dame i Lunderskov

En solbeskinnet dag i maj møder avisen halbestyrer Jan Schjerning og ’den gamle dame’, Lunderskov Hallen, på Kobbelvænget 1.

Halbestyrer Jan Schjerning foran Lunderskov Hallen.

Jan er i fuld sving med støvsugeren, da vi ankommer. Det har været en travl weekend med cirkus i hallen om fredagen.

Af Ingolf Becker

Samme dag havde Krolf-klubben 20 års jubilæum. Om lørdagen var der et 50-års jubilæum for en gammel klasse fra Kongsbjerg Skolen.

”De ville gerne lige tilbage til byen for at se deres gamle skole, og så sad de her og snakkede gamle dage,” fortæller Jan. ”Man kunne se, at nogle af dem ikke havde set hinanden i mange år.”

Om torsdagen var generalforsamlingen i Brugsen henlagt til hallen. Så hallen lægger vægge til mange arrangementer, udover fx. fodbold og badminton og indendørs krolf.

”Der er mange aktiviteter, og det er også det, vi gerne vil have det til,” siger Jan, ”men rammerne er ikke tidssvarende.”

Skrottede planer

Han tilføjer, at alle de tidligere planer om at shine ”den gamle dame” op er skrottet.
I stedet for en pris på omkring 4,5 millioner, ville prisen for det samlede projekt være løbet op i ca. 40 millioner kr.

”Vi havde 4,5 millioner, men vi gik efter 40 millioner,” fortæller Jan Schjerning, ”men det hele er jo baseret på frivillige, og alle vil gerne gøre en masse for byen. Forløbet har vi lært af, og jeg håber, at vi er blevet klogere.”

Han fortæller, at ”projektet har kørt siden 2013, men der er ikke sat en eneste sokkelsten endnu.”

Men Lunderskov Hallen er efterhånden en gammel dame, der har haft 50 års fødselsdag.
Oprindeligt blev hallen bygget uden omklædningsrum, der så siden kom til. Nu vil man gerne, at hallen bliver gjort tidsvarende og mere indbydende.

Et mindre brød

”Vi er nu i gang med et nyt projekt og den tredie arkitekt-tegning. Vi slår et lidt mindre brød op, som vi mener, er 100 procent realistisk, og som vi ved bliver til noget,” fortæller Jens.
Han viser, hvordan man vil flytte indgangen og lave et cafe-miljø, der også skal huse Lunderskov Bibliotek med fleksible bogreoler, og så skal der tilbygges en multisal med bl.a. springgrav til gymnastikken, der for øjeblikket er på Kongsbjergskolen.

”Vi vil gerne kombinere noget hjerne og noget fysik. Det skal både være den fysiske gymnastik og hjernegymnastikken,” siger Jan.

Prisskiltet lyder nu på 14,9 millioner. Man har allerede de 10 millioner fra idræt og fritid, indsamllinger og diverse puljer.

For eksempel står der over 110.000 kr. i en lukket pulje fra et indsamlingsløb for 6 år siden.
Den nye multisal kommer i størrelse til at være ca. en tredjedel af den nuværende hal.

Ikke plads til mere

”Hallen er fra mandag til fredag booket af skolen fra kl. 8 til 15, og i praksis er der til hverdag ikke flere tider at tilbyde,” fortæller Jan, ”så skulle der være nogen, der tog initiativ til at opstarte fx en håndboldklub igen, ville der ikke være plads til dem, bortset fra i weekenderne”.

Det er frustrerende for Jan at skulle lappe på den gamle bygning.

”Jeg vil hellere bruge penge på hallen og aktiviteter end renovering. Jeg har lige måttet søge om 275.000 kr. til nye vandrør, tagpap, el-installationer og linoleumsgulve. Det ville have været sjovere at bruge pengene på vores nye projekt,” udbryder han.

Stor omvæltning

Jan Schjerning begyndte som leder af Lunderskov Hallen den 1. februar i år. Han kom fra et arbejde som chef for reservedelsafdelingen hos Bus Center Vest. Det har været en stor arbejdsomvæltning.

”Nu skal jeg forholde mig til alkoholbevilling, slush ice-maskinen og støvsugeren. Jeg skal tale med kommunen og med lokale håndværkere. Der er et kæmpe spænd fra en gruppe unge, der kommer og skal bruge hallen til de ældre krolfspillere, der kommer ind til en afslapning,” konstaterer Jan og virker ganske tilfreds med sit nye job og de udfordringer, det byder.

Sprængt vandrør

Jan viser rundt i hallen, hvor man i kælderen tidligere har haft skydebane og bokseklub. I dag er der armbrydning.

”Det var lige før, man også kunne have haft et svømmebad, da der i januar sprang et af de 50 år gamle vandrør i kælderen,” smiler Jan. Lidt mere alvorlige tilføjer han, at ”lige nu skubbes problemerne foran i forhold til nødvendigt vedligehold”.

Udenfor hallen er der crossfit fire gange om ugen, hvor man ”smider med dæk og træstammer”, løbefællesskabet Lunderskov Runners mødes ved hallen, og der er også en spejderhytte på matriklen.

Netop i dag er der gang i krolfklubben, hvor 25-30 personer kappes om at få bolden i hul. Den skrånende plæne giver en flot udsigt, men giver også udfordringer i forhold til at få bolden i den ønskede bane mod hullet.

Plænen lige ved siden af hallen kaldes cirkuspladsen. Her er der plads til koncerter.
Den første er planlagt til den 18. juni, og den næste til den 27. august.

Det gamle rådhus

Jan viser også rundt i den gamle rådhusbygning. Her finder man et væld af forskellige aktiviteter: Lunderskov Bibliotek fylder en tredjedel af bygningen. Bygningen lægger også vægge til bl.a. stresshåndtering, strikkeklub og genoptræningsmulighed i relation til aktivitetshuset i Storegade.

Dagplejemødre har lejet lokaler til at samles nogle gange om ugen, Ukraine-hjælpen har et lokale til indsamlede ting, og der er spinning i vinterperioden ved siden af den gamle rådhussal.

I kælderen i det gamle rådhus finder man i dag bokseklubben og en nystartet judoklub, der netop på lørdag holder åbent hus, samt lokalhistorisk forening, der måske virker lidt gemt af vejen i de lidt mørke kælderlokaler.

Lunderskov Hallen har forpagtet bygningen og står derfor for den daglige rengøring og vedligeholdelse. På trods af de mange aktiviteter finder Jan, at der fortsat er yderligere potentiale i bygningens mange lokaler.

Også politiker

Jan Schjerning kommer fra Toftlund. Han flyttede til Lunderskov i 2008 med sin samlever Linda. De har en søn på 13 år og en datter på 10 år. Linda har tidligere arbejdet ved Lego i Billund. Hun arbejder nu deltids som tjener ved Scandic i Kolding. Desuden har hun et firma, der bl.a. udbyder træning indenfor cross-fit med tre hold i alt på nuværende tidspunkt – og planer om at opstarte et ”kids” hold.

Jan, der er 45 år, kom i lære i 1999 ved firmaet, hvor han har været ansat indtil fornylig.
Læretiden blev dog forlænget, da han som del af den internationale brigade blev udsendt til Kosovo.

Han har siden arbejdet ved Bus Center Vest, der er et autoriseret Volvo servicecenter. I 15 år var han reservedelschef på stedet. Jan er valgt ind i Kolding Byråd for Venstre. Han har foreløbigt udvalgsposter i Plan og Teknik, Børn og Uddannelse og i det sociale arbejdsområde.

Engageret menneske

Både arbejdet i hallen og arbejdet i politik fylder meget i Jans dagligdag. Han fremstår som lidt af en ildsjæl med mange ideer og forhåbninger til udviklingen af Lunderskov Hallen.
Jan ved godt, at byens borgere efterhånden længe har ventet på, hvad der skal ske med hallen. Han er klar over, at der gerne snart må ske noget med den gamle dame.

Hans grundlæggende holdning er, at hallen skal have en bred vifte af tilbud, og at den skal bruges. Også selvom nogle arrangementer, fx et cirkus, kan belaste gulvet.

”Der skal være plads til det hele,” fastslår han.

Se også