Makaber lokalhistorie om henrettelsen på Hvolbøl Mark i 1843
En kvinde havde forgiftet sin mand og skulle henrettes. Men ingen ville lægge mark til henrettelsen...
”Lunderskov og omegn har mange historiske pletter,” fortæller Hans Erik Philipsen.
I 1843 blev en kvinde dømt til døden ved halshugning i Lunderskov. Det var Elisabeth Julius, der havde forgivet sin mand. Eksekveringen af dommen løb dog ind i vanskeligheder.
Gunner Appel Thomsen fortæller, at man i første omgang ikke kunne finde nogen landmænd, der ville lægge marker til henrettelsen.
Til sidst kom man dog i tanke om Hvolbøl Mark, som var ejet af staten, derfor var der ikke nogen, som satte sig imod det, der skulle ske.
Den næste vanskelighed var at finde en såkaldt skarpretter, bøddel eller mestermand, som han også blev kaldt. Man måtte helt til Odense for at finde en egnet mand. Det viste sig dog, at han måtte drikke sig mod til sin opgave.
Historien fortæller, at han var halvfuld på dagen. Det fortælles også, at henrettelsen fandt sted i nærheden af en hvidtjørn, som muligvis fik lidt blod på sig. Busken begyndte bagefter at blomstre med røde blomster.
Avisen har været på besøg hos bestyrelsesformand Hans Erik Philipsen og bestyrelsesmedlem og frivillig medarbejder Gunner Appel Thomsen ved Lokalhistorisk Arkiv i Lunderskov.
Arkivet har til huse i den gamle rådhusbygning på Kobbelvænget 2 i Lunderskov. I kælderen er der et lille museum, hvor man blandt andet kan se henretterbænken.
bec