Sådan beskrives ruten som Tour de France cykler igennem søndag den 3. juli

Etapen starter i Vejle og slutter mod Sønderborg, hvor lufthavnen skal tage rytterne til Frankrig efter en velfortjent hviledag.

Jellingstenene

Dagens rute starter med en tur forbi Jelling, hvor vikingekongen Harald Blåtand i 965 rejste Jellingstenen, der markerer, at han har samlet Danmark som en kristen nation.
Runerne på Jellingstenen nævner Haralds far, Gorm den Gamle, og står som bevis for, at det danske monarki er et af verdens ældste. Ude i verden er Harald Blåtand måske bedst kendt for at lægge navn til fildelingsteknologien Bluetooth.

Gennem Vejle

Rytterne kører tilbage ind igennem Vejle, inden turen går mod syd. Dagens første kategoriserede stigning ligger på samme bakke som den berygtede Kiddes-vej-bakke, der er kendt for at danne ramme om finalen på kongeetapen i Post Nord Danmark Rundt.

Herfra går ruten mod syd. Efter strabadserne på 2. etape vil mange ryttere nok glæde sig over at køre et lille stykke inde i landet langs Jyllands østkyst. Det betyder nemlig, at sandsynligheden for stærk vind er langt mindre end dagen før.

Etapen starter i kuperet terræn, hvorefter ruten går sydpå. De danske ryttere i feltet vil uden tvivl forsøge at komme i udbrud og bevise deres værd foran deres hjemmepublikum.
Anden del af etapen byder ikke på de store udfordringer, hvorfor etapen bør ligge til sprinterholdene, som må satse på en velforberedt slutspurt. Forholdene med de brede gader i fladt terræn omkring Sønderborg er særligt gunstige for de hurtigste af feltets ryttere, der må ventes at kæmpe om sejren.

Hejlsmindebakken

Rytterne kører syd igennem Kolding, der blandt andet er kendt for den mere end 750 år gamle kongeborg Koldinghus.

30 km længere mod syd kommer dagens anden stigning og kort efter følger dagens pointspurt i det UNESCO-bevarede Christiansfeld.

Christiansfeld

Christiansfeld blev designet fra start til slut og grundlag af Brødremenigheden efter særlig tilladelse fra Christian 7. og hans livlæge Johann Struensee. Det betyder blandt andet, at hele byen har retvinklede og snorlige gader, og at kirken, Brødremenighedens Kirke, ligger i Christiansfelds absolutte centrum.

Herfra kører rytterne ned i grænselandet mod syd, hvor man i 2020 kunne markere 100-året for den fredelige grænsedragning mellem Danmark og Tyskland.

Rytterne kører igennem byerne Haderslev og Aabenraa. Herimellem ligger dagens tredje stigning, som meget vel kan afgøre, hvem der har den prikkede bjergtrøje på under den efterfølgende hviledag.

Sønderborg

Etapen slutter i smukke Sønderborg og kun få kilometer fra Danmarks sydligste lufthavn, hvorfra alle ryttere, hold, arrangører og mange andre flyver til Frankrig og mere velkendt Tour-terræn.

På 3. etape forventes rytterne at køre afsted fra Vejle ved 13-tiden. Mellem kl. 17 og 18 forventes de sidste ryttere at passere målstregen. De endelige tidspunkter forventes at blive meldt ud i løbet af foråret 2022. Før rytterne vil der køre en karavane samt andre køretøjer på ruterne, så der vil være meget mere end de professionelle ryttere at se på ruten.

(Fra letourcph.dk)

Se også