Johanne og Henry holder gaderne rene

Hver morgen og aften går ægteparret Woldemar en tur gennem gaderne for at samle affald op, så byen kan se ordentlig ud. Vi mødte dem en lørdag morgen på deres tur og spurgte, hvem de var.

Johanne Karoline og Hans Henry Woldemar går hver morgen en tur på ca. 3-4 kilometer gennem Christiansfeld by. De fjerner affald fra gaderne.

Som regel tager de en tur mere om aftenen.

– Hvornår begyndte I at gå rundt på gaderne og samle affald op? Var det, da I blev pensionister?

– Nej, det gjorde vi da allerede, mens vi arbejdede, fortæller Henry.

– Hvordan fandt I på det?

– Ja, det ved jeg ikke. Men engang, hvor jeg gik og bøjede mig for at samle papir op, så en mand fra kommunen os. Så forærede han os sådan én her, siger Henry og holder sin gribetang op. Men den behøver man nemlig ikke bøje sig ned hver gang, men kan hapse fat i papiret på en meters afstand.

Og det kan jo være en fordel, når man er henholdsvis 81 og 74 år.

– Min mand har altid samlet dåser. Også dem uden pant, som lå og flød.

Pengene fra dem, der er pant på, har vi fx givet til hospitalsklovnene.

– Men I vil gerne have, at der skal være rent…?

– Ja, vi tager jo det med, der ligger, svarer Henry som synes, det er den naturligste ting i verden.

Fra landet

– Er du landmandssøn, Henry?

– Ja, fra Engelsbjerg i Moltrup, svarer han.

Ejendommen Engelsbjerg vest for Haderslev var i 2019 sat til salg. Og her kunne man se, at den nu består af 225,5 hektar og har plads til 1.100-1.200 årssøer. Så det er ikke noget husmandssted.

Henry har været selvstændig entreprenør og kørt med rendegraver for Vand Schmidt. Først var han dog i Agersted hos sin brors maskinstation, før han selv blev selvstændig.

Niels ”Mannebørn”

Johanne voksede op i en søskendeflok på 12 børn!

– Vi flyttede meget rundt, fordi min far var foddermester. Men til sidst slog familien sig ned i Skovbølling, fordi min far fik arbejde som vejmand. Så der var mange, der kendte ham. Han blev kaldt for Niels Manne-børn, ler Johanne.

Hun fortæller, at 10 af de 12 børn endnu lever. Selv er Johanne nummer to i den store børneflok.

– Min far havde jo den indstilling, at drengene skulle have en uddannelse, mens pigerne skulle i huset. Sådan var det jo dengang.

Men jeg kom i huset et rigtig godt sted. Hos en forsikrings-familie, hvor han var overinspektør ved Hafnia. Så det var jo ”De” og ”Hr. Overinspektør” den gang. Men det var utroligt søde folk. Deres datter bor i Vejle og er snart 100 år.

Jeg arbejdede hos denne familie, Axel Nielsens, i ti år. Så kom jeg i køkkenet fire timer om dagen på Hertug Hans plejehjemmet, som var et hjem for byens honoratiores. Her var der 30 gamle damer. Men jeg fortsatte med at bo hos den familie, jeg var i huset hos, og hjalp til.

Havrebrødskvarteret

Johanne og Henry var ringforlovet i ti år, før de blev gift og i 1974 flyttede i det hus, de havde bygget i Christiansfeld. Huset ligger på Odinsvej.

– Det blev kaldt for ”havregrøds-kvarteret” dengang, husker Henry.

Øgenavnet ”Havregrøds-kvarteret” kom nok af, at man mente, at familierne dér havde brugt så mange penge på deres huse, at de måtte spise havregrød i en periode.

Kvarteret med de nordiske gudenavne var dengang i 70’erne det første nybyggerkvarter i den nordlige del af byen. Siden kom N.J. Holms Park, Frederiksdalsparken og Damgårdsparkens til. Og senere kvartererne på den anden side af Arlavej.

Dagplejemor

Johanne fik arbejde som dagplejemor og har haft masser af lokale børn i dagpleje, som nu er voksne.

– Det har været en god tid, mindes hun. Desuden gjorde hun rent i Privatbanken på Kongensgade 4, som senere blev til Nordea. Hun gjorde rent to timer hver dag – i femten år.

– Det skulle enten være meget tidligt om morgenen eller sent om aftenen, fortæller Johanne.

Ægteparret har to piger. Marianne bor i Rødkærsbro, men er nu personalechef ved Skanderborg kommune. Hendes mand arbejder helt oppe i Randes. Så de kører en del.
Den anden datter, Dorthe, bor tættere på, nemlig ved Frørup Landevej. Hun er souschef ved Kwickly i Vojens. Hun har været ved Coop i 25 år.

Johanne og Henry Woldemar har boet i Christiansfeld i 48 år. De blev for ca. ti år siden kåret som Årets Christiansfelder(e) på vinfestivalen.

De er fortsat ved godt helbred – og de daglige morgen- og aftenture holder dem i gang, samtidig med, at de holder byen ren for os andre.

Tak skal I have, Johanne og Henry!

Se også