Modne kirsebær giver stor travlhed for Lene

Lene tager sig også af web-butikken Solskin.biz og regnskabet på solskinsgården i Taps

 

Der plukkes på livet løs på Ødisvej 45 i Taps hos Lene og Lolke. Det er ikke mindst kirsebærtræerne, der står i rødt med flotte modne bær.

Men vejret kan være en modspiller.

”Regnvejr kan få de mørkerøde, modne bær til at sprække og så må bærret i stedet bruges som føde til gårdens grise,” afslører Lene Husted. Og fuglene tager også deres del i sæsonen, der strækker sig fra slutningen af juni til starten af august.

500 kirsebær træer

Lene har nok at se til i denne tid. Hun står for plukningen af de søde bær, og det skal ske med håndkraft. Der er otte rækker med i alt 500 kirsebærtræer. På et godt år, som det var i 2018, kan et træ give op til 10 kg bær. Bagefter er der også et sorteringsarbejde. Hvis bær begynder at rådne, skal de fjernes straks for ikke at ”smitte” nabobær.

”Det er dejligt med gode kirsebær, de er ligesom slik,” siger Lene.

Også jordbærsæsonen er godt igang, men det er også en god tid for ukrudtet, der skal luges væk omkring fx. gulerødder og salatbuketterne.

Lene har ansvaret for Web-siden Solskin.biz. Parret tager nemlig imod bestillinger over nettet. Varerne køres så ud tirsdage og fredage eller kan afhentes i gårdbutikken eller ved fr. Helsekost i Haderslev.

Kun et fritidsarbejde

For Lene er det kun et fritidsarbejde, da hun har fuldtidsarbejde ved IBC i Kolding. Her underviser hun i grundforløb indenfor detail, handel og kontor.

Lene er født og opvokset på en konventionel gård udenfor Kolding og har to mindre søskende. Hun har hele livet boet i Kolding.

Lige indtil hun efter sit første ægteskab mødte Lolke. ”Vi er begge to hinandens nummer to og har kendt hinanden i 15-16 år,” siger Lene. ”Vi ledte efter stedet her i fire år og da det blev sat til salg, købte vi det straks.” ”Jeg har et barn og Lolke har to fra det tidligere forhold, og da de var flyttet hjemmefra, skulle vi til at begynde et liv uden børn. Og det blev så gården.”

En ødegård

De købte sammen en ”ødegård” i Taps, hvor der ventede dem et større arbejde. Et meget faldefærdigt hus skulle rives ned, en skov skulle fældes og et nyt hus bygges. Men efterhånden har det taget form for 61 årige Lene og 65 årige Lolke, der er fuldtidslandmand på stedet.

Lene Husted og Lolke van Mulligan foran rækker af kirsebærtræer med flotte røde bær

 

”Planen var at satse på kirsebær til at supplere pensionen med, og så ville jeg gerne have en køkkenhave ved siden af,” fortæller Lene. Foreløbigt er det blevet til en tønde land med grøntsager og kartofler, to tønder land med korn og fire tønder land med eng. På de samlede ti tønder land har parret nu et økologisk og biodynamisk landbrug. ”Det er en sommerforretning med alt på friland,”oplyser Lene, der gerne vil have et såkaldt tunnel-drivhus også.

”Jeg husker stadig min første kunde i 2016. Hun hed Tove og købte en portion kirsebær på markedet i Christiansfeld,” fortæller Lene. ”Jeg fik lov til at tage et billede af hende.”

Helt nye beboere på gården Solskin i Taps

”Vi kommer fast på Christiansfeld Marked, hvor vi står overfor boghandelen tæt ved Danske Bank.” ”Christiansfeld er perfekt for os med mange turister,” afslører Lene.

Sværere med alderen

”Det kan efterhånden være svært at følge med,” fortæller Lene, ”men man må prøve at se alt det smukke og ikke se al ukrudtet.” Lige nu er to unge mænd i et praktikforløb fra STU hos dem, så det giver lidt hjælp til nogle af tingene.

Parret har lavet en arbejdsfordeling. Lene er i front i forhold til krydderurter og kirsebærtræerne og så luger hun også en del. Lolke tager sig af gårdens andre afgrøder og ikke mindst dyrene – køerne, fårerne, grisene, hønsene og bierne. De stopper dog med egen griseproduktion og vil for fremtiden kun have to-tre grise til opfedning. Selvom de har en kartoffel-lægger og kartoffel-optager, bliver mange af kartoflerne gravet op med håndkraft, som kan være hårdt arbejde.

”Gården ligger på lerjord. Det gør, at afgrøderne vokser langsomt, men også får en bedre smag. Ikke mindst kartoflerne,” fortæller Lolke inden arbejdet igen kalder for dem begge to.

Se også