Kreative Værksteder i Hejlsminde slutter søndag

Fra den 24. juli og en uge frem er der livlig aktivitet i Hejlsminde Forsamlingshus. Her er der for 26. gang besøg af forskellige kunstnere, der kan fremvise resultatet af deres kreative indsats.

Femten kunstnere har fået plads med vidt forskellige værker og produkter. Man kan se og købe glasperler og keramik, pileflet og glaskunst, vævede produkter, og skindtasker og skindpunge samt malerier og meget mere.

350 besøgende

På åbningsdagen om søndagen var der 350 besøgende.
”Det er vi meget tilfredse med. De højeste antal et af årene med kreative værksteder var 400 besøgende,” fortæller koordinator og maler Birthe Engedal.
De andre dage har antallet af besøgende været 200 – 250 om dagen.
Avisen er på besøg om torsdagen og når at tale med nogle af kunstnerne inden tilstrømningen for alvor tager til efter en lidt stille formiddag.

”Jeg keder mig aldrig,” fortæller Sophie Dahlmann, der fyldte 82 år i går. Hun arbejder hele året med sine interesser. Ikke mindst har hun de sidste 35 år arbejdet med patchwork. Hun arbejder også med troldhassel.
”Det er hårdt arbejde,” afslører hun og viser sine lidt medtagne fingre frem. Grenene skal tørres og slibes inden hun med tuschpenne i forskellig tykkelse tegner fine mønstre.
”Det er næsten meditativt at arbejde med glas,” afslører Birgitte Ekholm Gaardsted, ”det tager den tid, det tager og man kan ikke fremskynde processen.” 55 årige Birgitte har været med i Kreativ Værksteder i 15 år. Hun arbejder som lærer i musik ved Christiansfeld Skole. Glaskunsten er således en hobby. Det begyndte for 30 år siden, hvor hun i sine forældres cykelskur startede med at arbejde med glas over sin fars ukrudtsbrænder. Der er sket meget siden den gang. Nu arbejder hun bl.a. med at styre gas og ilt tilførslen under processen, da hun ved høje temperaturer kan fremtrylle de mest rene farver i glasperlerne. Birgitte har en udstilling i Søsterhuset i Christiansfeld.
”Et tapetmønster, en skovtur – alt kan inspirere mig,” fortæller 60 årige Jette Aagaard, der i 15 år har arbejdet med glaskunst. Hun er uddannet pottemager og senere pædagog. Jette blev selvstændig i 2009 og har haft en større butik med galleri i Aabenraa. Nu har hun en mindre butik med galleri samtidig med, at hun arrangerer kurser i det Kreative Hus i Aabenraa. Hun nyder mere frihed.
”Det giver mig ro, når jeg arbejder med noget levende,” fortæller 58 årige Helle Valgreen om sit arbejde med keramik. Hun arbejder mest ved drejeskiven, men har også lavet smykker, strikket og tegnet. Helle har igennem fire år undervist i keramik, bl.a. gennem AOF. Hun er tidligere pædagog og mentor for især unge. Helle bor i Taps, hvor hun har værksted og håber på en butik på et tidspunkt.
”Jeg har arbejdet med væv i 40 år, men det har altid kun været en hobby,” fortæller snart 86 årige Annelise Nielsen (th.)
Hun har været med i Kreativ Værksteder lige fra begyndelsen for 26 år siden. Tidligere havde hun sin store væv med, men nøjes nu med båndvæven.
På billedet sidder hun ved sin væv med en bødenål. En sådan nål bruges normalt af fiskere, når de arbejder med deres net. Annelise har imidlertid fundet ud af, at den også er god til arbejdet ved båndvæven. Her laver hun bl.a. stropper til væskestykker.
På den store væv bruger hun en skytter.

 

”Jeg glemmer alt omkring mig, når jeg fordyber mig i maleriet,” siger Birthe Engedal Nissen. ”Jeg fik interessen for at male på børnehaveseminariet, men har arbejdet mere målrettet med det de sidste 20 år,” fortsætter hun. Det er ofte lokale motiver, hun falder for. Birthe medbringer til værkstedet mindre malerier. Nogle af hendes større værker er udstillet på galleri i Esbjerg. Birthe har også haft en udstilling i Ridehuset i Århus.
Hun arbejder til dagligt i børnehaven Spiren i Haderslev, men bor i Christiansfeld.

 

Se også