Snart 10 års fødselsdag hos Favstrup Fisk

Rikke og Hans Henriks hobby-fiskebutik griber om sig.

Rikke og Hans Henrik Mikkelsens butik kan inden længe fejre ti års fødselsdag.

Der er godt gang i røgeriet i to ovne. I løbet af dagen ”landes” fisk ad tre omgange. Der snittes, skæres, røres og steges. Det er torsdage i lige uge. Og der er forrygende travlt hos Hans Henrik og Rikke Mikkelsen på Favstrupvej 43 ved Christiansfeld.

Parret flyttede ind i huset i 2000. Det vil sige, at de boede i en campingvogn på grunden og en overgang i sommerhus.

”Når vi skulle i bad om aftenen, kunne vi kigge op på stjernerne,” fortæller Hans Henrik og Rikke.

De havde købt en ejendom, der var svært stormskadet efter stormen i 1999. Så Hans Henrik fik i høj grad brug for sin håndværksmæssige baggrund.

Der skulle fx. sættes spær hele vejen rundt, og den lille bygning ved siden af hovedhuset skulle også sættes helt i stand. I begyndelsen havde parret røgeovn i den lille bygning. Et andet rum i bygningen har i tidens løb lagt vægge til forskellige dyr, bl.a. får, grise, kalkuner og høns.

Ivrig fisker

Hans Henrik har i mange år været en ivrig fisker sammen med sin storebror og senere også sin svoger. De har også gået på jagt sammen.

”For 35 år siden var Lillebælt fuld af torsk og fladfisk, og vi fiskede med stang, garn og ruse. Det tog os kun tre – fire timer at komme hjem med en pæn fangst,” fortæller Hans Henrik, ”i dag er Lillebælt nærmest tomt for fisk.” ”Det er ikke mindst branden i Fredericia i 2016 der har haft betydning for dette,” supplerer Rikke.

Sammen med fiskeriet havde Hans Henrik gennem 17 år røget fisk for venner og bekendte. Dengang stod røgeovnen udenfor. For knap ti år siden besluttede parret at give en fiskeforretning en chance og Favstrup Fisk så dagens lys. Rummet, som tidligere havde lagt vægge til diverse husdyr, blev totalt renoveret, og i dag kan parret byde indenfor i en lys og ren butik med kølediske og en appetitvækkende duft af røget fisk. De har nu to røgeovne og tre frysere.

Kræver god indsats

”Det er kun en hobby. Men den kræver en god indsats,” understreger Rikke. ”Jeg står for hjemmesiden, kundekontakten og regnskabet, og så har jeg ansvaret for fiskefrikadeller, salater, delikatesser og at stege fiskefileter. Jeg er blevet rigtig god til at lave vores populære anretninger,” tilføjer hun.

”Jeg har ansvaret for at slagte og røge fisken,” siger Hans Henrik, ”og for at skære fiskefiletten ud.” ”Og så har jeg ansvaret for rengøringen og opvasken,” tilføjer han. En forretning med mad kræver, at der er pinligt rent overalt.

”Der skal holdes godt øje med ovnene, når de er i gang,” fortæller Hans Henrik. Fedten fra fisken drypper ned på en rist, der skal holdes ren. Ellers kan der antændes ild i ovnen. Det er sket to gange for mig.” ”Men heldigvis var der kun laks i ovnen,” fortsætter han og afslører, at der er forskel på prisen på fisk; ål ligger fx. i den dyre ende.

”For 12-15 år siden gik der ild i fiskehandler Prebens røgeri i Haderslev, og butikken, der lå overfor domkirken, blev røgskadet,” fortæller Hans Henrik. ”Preben gav os nogle gode fif, da vi skulle starte op for 10 år siden,” siger Rikke.

Travle torsdage

Torsdage i lige uger er den store arbejdsdag og fredag formiddag arbejdes der også koncentreret. Om torsdagen hentes der ørreder fra Krusmølle Dambrug, en fragtmand kommer med fisk og resten af fiskene kommer fra Kerteminde.

Rikke og Hans Henrik har også Cameroun-får.

Parret oplever, at laks fra Færøerne har bedre kød, da de hele tiden skal bevæge sig – til gengæld står de norske laks mere stille og har et større fedtlag. Og der er kunder til begge dele.

Parret sælger 15 – 50 anretninger på en weekend og så kommer der det løse fra selve butikken. Så der skal bestilles noget, når parret dyrker deres hobby. Samtidig åbner de også deres dør udenfor de fastlagte åbningstider, hvis kunder henvender sig.

Toer i børneflok

Rikke er uddannet som teknisk assistent eller teknisk designer, som det kaldes i dag, og arbejder ved Isover. Her er hendes arbejdstid tilpasset den hjemlige hobby, så hun arbejder færre timer ved Isover i de lige uger.

Hans Henrik er udlært smed og er aktuelt ansat ved Stepping Byg og Ingeniørforretning. Han har monteret bygningsstål i 25 år, fx. stålspær, altaner og gelændere. De er begge to den midterste i en børneflok på tre med en storebror og en lillebror, og sjovt nok er der hos dem begge ti år ned til deres lillebror.

Tre børn, et barnebarn og et i vente til januar

Rikke og Hans Henrik kunne holde sølvbryllup sidste år, men har boet sammen i 32 år. De har tre fælles børn, der alle er flyttet hjemmefra.

Cameroun-vædderen elsker de friske blade fra træet.

Heidi på 29 år bor i Fjelstrup. Hun har et barn på to år og venter en lille ny til januar.

”Vi er meget glade for at have vores børnebørn tæt på,” siger Hans Henrik og Rikke samstemmende.

Casper på 24 år bor i Nærum. Han har sammen med sin kæreste lovet, at de nok skal flytte tættere på igen. Den yngste i flokken er Tobias, der er 17 år og som lige er flyttet hjemmefra som den sidste. Tobias var på efterskole fra 2020-21, så de har kunnet vænne sig til blot at være de to. Han er nu begyndt på søfartsskolen på Ærø.

Selvom Tobias har forladt hjemmet som den sidste, er Rikke og Hans Henrik ikke helt alene på Favstrupvej 43. De har en ældre hund og også en flok Cameroun-får på ti styk med lam. For få dage siden kom endnu et lille lam til.

Der er god gang i butikken denne fredag, hvor avisen er på besøg. ”Der kommer 80 til 100 kunder i løbet af en weekend,” fortæller Rikke, som har Gerda, der bor lige i nærheden, til at hjælpe sig i butikken om fredagen.

Se også