Eva er ambassadør for Christiansfeld

Som tidligere Danmarksmester i bueskydning og dygtig amatørfotograf er Eva Kristensen en aktiv ambassadør for byen.

Cirka to gange om ugen går Eva en tur rundt i Christiansfeld med sit kamera. Her nyder hun stemningen, folk på gaden og tager billeder med anderledes og skæve vinkler. ”Verden set gennem mit kamera,” kalder hun det. Billederne viser hun gladelig frem og reklamerer på den måde for byen.

Christiansfeld Ambassadørkorps blev stiftet i foråret 2018 med det formål at skabe talerør, engagement, ejerskab og medværtskab blandt byens indbyggere og andre interesserede.
”Jeg blev ambassadør for Christiansfeld for nogle år siden,” fortæller Eva.

”Alle kan melde sig. Der er faktisk en fra Helsingør, som også er ambassadør. At være ambassadør for byen indebærer, at man taler godt om Christiansfeld og prøver at brande den.”

Hvilket Eva primært gør gennem sine fotografier.

Byen set gennem kameraet

For nylig er Eva gået på Arne-pension og kan nu hellige sig sin store interesse, fotografering, fuldt ud. ”Jeg fotograferer hver dag,” fortæller Eva.

”Jeg har altid fotograferet, siden jeg var et ungt menneske. Så det har altid været mig, der ikke var med på billederne. Faktisk bryder jeg mig ikke om at blive fotograferet,” fortæller hun og smiler.

”Vi kommer ude fra Gesten, hvor vi havde et landbrug, men flyttede i 2005 til Kolding. Jeg ville gerne lære Kolding at kende. Derfor gik jeg meget ude i byen og tog billeder. I 2016 begyndte min mand så at skyde med bue i Christiansfeld, og så var jeg med og tænkte, at jeg ku’ jo godt gå en tur med kameraet imens. Og jeg faldt pladask for byen.”

Helt særlig stemning

”Jeg nyder at gå hernede. Folk er åbne, snaksalige og positive. Når jeg går hernede, møder jeg næsten altid nogen, der kommer over og snakker. Det synes jeg er hyggeligt. Jeg nyder faktisk at komme hernede.

Jeg nyder også at sætte mig ind i Brødremenighedens kirke engang imellem, fordi den er så enkel. Der er ikke noget, der forstyrrer. Der er ro. Det er en smuk by. Den er anderledes. De lige linjer og detaljer. Jeg føler mig velkommen. Og så kan jeg godt li’ at tage billeder.

På et tidspunkt var jeg ved at køre træt i det, for jeg var hernede to gange om ugen, og det skulle jo ikke være det samme motiv hver gang. Men så gik jeg sådan og blev lidt kreativ. Så har jeg fulgt årets gang hernede. Hvad sker der? Hvornår springer træerne ud. Sådan nogle ting, hvor jeg går og holder øje med nogle ting.”

Skæve vinkler og motiver

”Jeg har haft en nabokone, som sagde til mig: Det er godt nok sjovt, når du går tur. Jeg går nøjagtig samme tur, men jeg ser ikke noget af det, du ser,” Eva griner lidt.

”Jeg kan ikke sige, hvad det er… Jamen, så får jeg øje på en farvekombination, en struktur eller et træ, hvor lyset falder mærkeligt den dag. Jeg er måske gået forbi det mange gange, men i dag der virker det helt magisk. Jeg var nede og tage nogle billeder i tåge den anden dag, og de blev faktisk rigtig gode.

Selvlært fotograf

Men når du spørger mig, hvad jeg gør, så kan jeg ikke svare dig. Jeg er autodidakt. Jeg har en idé om, hvordan det skal være, så stiller jeg kameraet og ser om det duer, måske stiller jeg lidt mere på det og prøver igen. Jeg ved, hvordan man gør, men det interesserer mig ikke. Men noget af det, jeg går og leger med, er fx at lade kameraet falde, zoome ud eller zoome ind, mens man tager billedet. Det giver nogle andre effekter.”

Hendes motiver er ofte bybilleder eller natur, og én ting holder hun sig helst fra.

”Jeg gør ikke i portrætter og festbilleder. Det er for meget arbejde for for lidt penge. Jeg har dog sagt ja til en konfirmand i april måned, der skal konfirmeres i den grønlandske nationaldragt. Det synes jeg kunne være sjovt. Ikke til festen, men af hende, og hun kender mig og ville gerne have, at jeg gjorde det.”

Ambassadør i aktion

I mange år har Eva vist sine fotografier på sin hjemmeside og facebook.

”Jeg blev kontaktet af Christiansfeld Centeret og spurgt, om jeg havde lyst til at udstille dem. Det havde jeg bestemt ikke, for det synes jeg ikke, at jeg var god nok til. Men det synes de, fordi jeg havde taget så mange gode og anderledes billeder.”

I 2018 udstillede Eva sine fotografier i Søstrehuset under titlen ’Christiansfeld i billeder’. Udstillingen fungerede netop som en appetitvækker til selv at gå på opdagelse i byen senere.
Men opmærksomheden rækker også uden for byen.

”Jeg har været med i Tour de Frances billedkonkurrence. Det var det eneste billede herovre fra Jylland, der var med, og så vandt jeg faktisk. Jeg fik mit billede udstillet ovre på Kongens Nytorv i Kbh.”

Billedet forestiller brostensruten gennem Christiansfeld.

”Jeg også været med i haveforeningens konkurrence, havde fire billeder med i opløbet og fik en første plads og en anden plads.”

Desuden har hun leveret billeder til de sidste mange turistaviser fra byen.

Det handler om selvtillid

”Men det handler også om at tro på sig selv”, fortæller Eva.

”Det er sådan noget, hvor man skal sige til sig selv: Vil jeg det, tør jeg, er jeg god nok? Det handler om at tro på, at man er god nok. Og man er sin egen værste kritiker. Jeg synes jo ikke selv, jeg kan noget. Jeg kan godt se, at nogle billeder er flottere end andre, men det kommer jo an på, hvem der ser på det.”

Men at promovere noget har hun bl.a. erfaring med fra sit frivillige arbejde inden for bueskydning. Her er hun aktiv med deling af billeder fra danske bueskydningsstævner på en lukket facebook side, skriver små artikler til aviser for den lokale klub i Christiansfeld og supporter gerne det danske 3D bueskydningslandshold, når de er afsted til internationale stævner.

”Danmark har nogen af de bedste bueskytter i verden indenfor konkurrencen 3D, som er sådan lidt jagtrelateret. Vi fik en VM-medalje for damer og en sølvmedalje for herrer i år. Jeg har også været dansk mester, men det er mange år siden.”

I 2006 stoppede hun dog med bueskydning og koncentrerer sig nu fuldt ud om fotograferingen.

”Jeg ku’ godt tænke mig at udstille noget igen, og så har jeg gået og spekuleret lidt på at samle noget i en bog og udgive den.”

Da Eva for nylig delte flere billereder på Felder facebook skrev hun: ”Som ambassadør for Christiansfeld tager jeg rigtig mange billeder i byen og vil gerne være med til at gøre reklame for byen via billeder.”

Og hun opfordrede private til at dele billederne videre.

For som hun siger: ”Det er mit frivillige arbejde.”

Se også