Hvordan er dine juletraditioner?

– Vi spiser and og flæskesteg, fortæller Sus Schultz.

Julen er den højtid, som er mest omgærdet af traditioner. Så meget, at det ikke rigtigt bliver jul, hvis ikke vi har gjort, som vi plejer.

Nogle traditioner er fælles for hele landet – som juletræ og andesteg. Andre traditioner er knyttet til familien. Nogle traditioner er gamle og trækker tråde tilbage til tidligere generationer. Andre er helt nye, men viser sig så gode, at vi holder fast i dem. Måske kan vi endda blive inspireret af andres traditioner.

Vi har spurgt nogle på gaden i Christiansfeld om deres bedste juletraditioner, og så kan det jo være, vi lader os inspirere.

Lys med hjem fra Brødremenigheden

“Hvert 2. år, når hele familien mødes, går vi i Brødremenighedens kirke. Vi spiser and og flæskesteg og tager så i kirke.
Når vi er færdige der, tager vi et lys med hjem, og først derefter spiser vi risalamande og åbner gaver,“ fortæller Sus Schultz, som er medhjælper i Smuk Sakk, og som har boet i Christiansfeld i mange år.

Linette (moren), Hanne og lille Signe bor i Christiansfeld.

Traditionerne er først begyndt i en ny familie

“Vi er jo først lige startet på traditionerne i vores lille familie. Men vi er rigtig glade for nissen. Den har blandt andet taget vores datters lampe, og den anden dag lavede den diskotek midt om natten med disko-kugle og det hele,” fortæller Linette, som er mor til Hanne og lille Signe, og bor i Christiansfeld.

Har I set julemanden? Han stak af!

Gunnar Hansen er 81 år og tænker tilbage på sin barndoms juletraditioner i Kliplev.

“Da jeg var barn, boede vi i nærheden af Kliplev. Juleaften cyklede vi så tre km indtil Kliplev for at komme til gudstjeneste. Min mor og ældste bror blev hjemme. Da vi så kom hjem igen, spurgte mor om vi havde set at julemanden var stukket af?

Det havde vi selvfølgelig ikke, men gennem vinduet kunne vi se, juletræet var pyntet og gaverne. Det var selvfølgelig min mor og bror, der havde gjort det, men det var en dejlig tradition,“ fortæller Gunner Hansen, der er 81 år og nu bor i Helsingør. Han var turist i Christiansfeld.

Se også