Tidligere byrådsmedlem: – En helt urimelig besparelse  

Annie Terp Thomsen, tidligere socialdemokratisk byrådsmedlem, er bestemt ikke tilfreds med at hjemmehjælperen skal erstattes med en robotstøvsuger

I Kolding Kommune skal hjemmehjælperen erstattes af en robotstøvsuger og det vækker kritik.

KOMMUNEN: Et par tusinde ældre borgere i Kolding Kommune kan godt allerede nu begynde at spare op af deres i forvejen ret beskedne pension. Den vante hjemmehjælper skal nemlig fra næste nytår erstattes af en robotstøvsuger, som de ældre selv skal betale, bruge og vedligeholde

Det skyldes en omstridt beslutning et flertal i byrådet, bestående af SF, S, og R, har truffet. Kun DF står udenfor.
Beslutningen vækker både kritik og bekymringer:
– Det en uværdig og helt urimelig beslutning. Det er ikke rimeligt, at ældre mennesker, selv skal købe robotstøvsugeren og selv betale den. Og så pålægges de også selv at bruge den og vedligeholde den, siger en af kritikerne, Annie Terp Thomsen fra Vamdrup.
Og hun er ikke en hvem som helst. Annie Terp Thomsen har siddet i Kolding Byråd i flere perioder for Socialdemokratiet, og har dermed også været medlem af seniorudvalget:

Annie Terp Thomsen

– Bare ved brugen af robotstøvsugeren får mange ældre problemer. De skal nemlig selv bakse rundt med måske tunge møbler, hvis de skal ind i krogene, og de skal også selv vedlige den med rensning af børste og tømning med mere. Og det er ikke så let endda. Det kan vi ikke være bekendt at byde vore ældre, siger Anne Terp Thomsen – og så gør hun opmærksom på, at hjemmehjælperen under besøg, samtidigt kan vurdere klienten rent sundhedsmæssigt, og hvis der er noget galt rapportere det videre til rette sted. Det kan en robotstøvsuger ikke

Øvelsen i byrådet er besluttet udelukkende for på seniorområdet at spare 1,64 millioner kroner på årsplan. Det er sket ved et såkaldt omstillingsmål, der betyder, at der skal spares penge ét sted, for at bruge dem et andet sted. Hvilket sted er dog endnu ikke kendt i sagen!

Appellerer til byrådet

– Annie Terp Thomsen appellerer nu direkte til politikerne i byrådet om at tænke sig om igen og få beslutningen pillet ud af budgettet, før den når at bliver implementeret ude hos de ældre:
– Begynder de ældre først at købe støvsugerne, så er det for sent – eller i hvert fald meget besværligt at ændre noget, lyder advarende fra Annie Terp Thomsen – som i øvrigt også undrer sig over, at Ældrerådet og Ældre Sagen ikke har reageret synligt mod beslutningen:

– De skal jo netop varetage vore ældre medborgeres interesser, lyder det fra det tidligere byrådsmedlem, Annie Terp Thomsen fra Vamdrup.

 

 DF kæmper fortsat imod

Også formanden for kommunens Seniorudvalg, Søren Rasmussen DF, som er mindretal i sagen er på banen, som modstander mod besparelsen:
– Står det til mig, skal ingen borgere i Kolding Kommune påtvinges køb af en robotstøvsuger og heller ingen påtvinges til at bruge den, lyder udmeldingen fra Søren Rasmussen (DF).
Og han bebuder at han, sammen med sin partifælle, Molle Lykke Nielsen, vil kæmpe til det sidste på den internes politiske front for at få besparelsen fjernet.

– Og der er en mulighed ved budgetforhandlingerne i 2023 for 2024, at få besparelsen pillet ud igen, så vi er langt fra færdige med at snakke robotstøvsugere, siger Søren Rasmussen.
Og han har allerede modtaget mange reaktioner fra ældre. Bekymringerne går på at miste kontakten til et andet menneske, om der er råd til at anskaffe en robotstøvsuger, og de selv vil være i stande til at kunne vedligeholde maskinen, lyder det fra Søren Rasmussen.  /sebro

 

 

Se også