Hvor går turen hen?

Af Lars Østergaard Jensen

HEJLSMINDE: Til jernbanestien langs naturskønne Hejlsminde NorSelv om man måske ikke har egen bil, kan man ved at tage skolebussen fra Christiansfeld til Hejls komme til at nyde den dejlige tre kilometer lange gåtur til Hejlsminde Havn langs stien og tage bussen tilbage til Christiansfeld to timer senere.

Busruten er dog kun i drift på hverdage og når skolerne ikke holder ferie. På denne årstid vil jeg anbefale afgangen fra Christiansfeld Busstation klokken 13.37 med busruten 525. Efter små 20 minutter kan man bede chaufføren sætte sig af i Hejls ved Hejls Stationsvej ved skiltet ”Hejlsminde Natursti – Rundt om noret”. Turen er cirka tre kilometer lang, så man har rigelig med tid til at nå sidste busafgang fra Hejlsminde Havn klokken 16.19.

 Ruten trin for trin

På ruten gik der jernbane frem til 1948. Første punkt på ruten er den gamle jernbanestation i Hejs. Kort herefter kommer den flagprydede kampesten med teksten: ”Længe leve kongeriget Danmark”. Siden går naturstien over den lille Hejls Bæk og lidt længere henne kan man tage en afstikker til Hejls Kirke og tilbage til stien.
På højre hånd kommer man forbi et par smukke, mere eller mindre sivomkransede småsøer. Fra stien kan man være heldig at observere havørnen i nogle træer et par hundrede meter mod sydvest ud til noret.
Snart når man frem til Hejlsminde Nor med udsigt fra stien, som man nu følger helt hen til Hejlsminde Camping. Naturstien er omkranset af smukke træer hele vejen.
På turen kommer man forbi nogle af de gamle, men smukt renoverede ”ålestangerhytter”. En informationstavle fortæller historien om disse hytter, hvorfra man før i tiden roede ud på det lavvandede nor for at stange ål om sommeren, mens man om vinteren gik ud på isen, hakkede et hul med øksen og stangede ål fra.
Da Hejlsminde Nor er naturreservat bør man tage sin kikkert med, da området huser et rigt fugleliv. Er man heldig kan man se havørn, traner og rørhøg udover forskellige ænder, gæs og skarver.
Efter campingpladsen går turen mellem mindre huse og forbi den gamle lokomotivremisse, som i dag er ombygget til privat beboelse. Turen går videre forbi den gamle Hejlsminde station, som for nogle år siden kunne købes i nøjagtig model til modeljernbaner.
Turen slutter ved det statelige Hejlsminde Hotel (badehotellet) med udsigt ud over Lillebælt til øen Brandsø seks kilometer borte og 12 kilometer ude Wedellsborg Hoved på Vestfyn. Fra hotellet er der ikke langt hen til havnen, hvor man kan vinke og stoppe bussen 525 og tage tilbage til Christiansfeld.

Turen starter i Hejls ved Hejls Stationsvej.

Det anbefales at tage en afstikker op til Hejls Kirke

Foto 3: Langs med naturstien vokser mange træer

Foto 4: Et par af de fine vedligeholdte fiskehytter

Se også