Nu kommer æresporten endelig tilbage

I aften tirsdag flyttes æresporten tilbage, hvor den hører hjemme ved den gamle grænse ved Christiansfeld. Foto: Blume Press)

CHRISTIANSFELD: Siden foråret 2022 har æresporten som markerede 100-året for grænseflytningen ved Frederikshøj ved Christiansfeld stået ved Slotssøen og Koldinghus, men nu flyttes tilbage til dens endelige placering ved gamle grænse.

Flytningen sker tirsdag aften med start kl. 23 fra Kolding. Porten flyttes til sin endelige placering på et grønt område ved den gamle grænse, som indtil 1920 skilte den nordlige del af Slesvig – det nuværende Sønderjylland – og Danmark.
At æresporten flyttes i nattens mulm og mørke skyldes, at den imponerende konstruktion er så stor, at det kræver specialtransport at flytte den. Derfor sker flytningen på et tidspunkt, hvor mængden af trafik ventes at være minimalt.
Æresporten blev skabt i stål i forbindelse med fejringen af 100-året for genforeningen i 2021. I forbindelse med fejringen kørte H.M. Dronningen sammen med H.K.H. Kronprins Frederik og H.K.H. prins Christian gennem porten i karet.
Æresporten finde fremover lige syd for Genforenings- og Grænsemuseet, hvorfra der er ad en lille sti bliver adgang til det grønne område, hvor den skal stå. Den nye placering ligger blot 8 – 10 meter øst for det sted, hvor H.M. Dronningen i 2021 kørte igennem den.
Hos Genforenings og Grænsemuseet glæder man sige over, at æresporten nu er kommet tilbage til området ved den gamle grænse. /sebro

Se også