Persondatalov volder problemer for byens lokalhistoriske arkiv

På lokalhistorisk arkiv  i Christiansfeld gemmes fortiden for fremtiden

 

Jytte Ludvigsen – leder af byens lokalhistorisk arkiv. aflagde på lokalhistorisk forening beretning om arbejdet på arkivet.

CHRISTIANSFELD: På Lokalhistorisk i Christiansfeld har de fortsat problemer med at overholde gældende persondatalov, når der registreres og gemmes billeder af personer fra lokalområdet:
– Ifølge loven må vi faktisk hverken på arkivets hjemmeside, på arkiv.dk – eller i det hele taget ikke vise billeder af personer, uden først at have spurt om lov. Men det er jo umuligt, at finde personer, som fx blev fotograferet i 1948, og dermed få lov til at registre billedet.
Ord fra lederen af Lokalhistorisk Arkiv,  Jytte Ludvigsen, og sagt på en generalforsamling  Christiansfeld Lokalhistoriske Forening i hendes beretning om arkivets virke.

Venter på ny lov
– Lige nu ligger der dog et nyt lovforslag på bordet hos kulturminister Jacob Engel Schmidt, som vi håber vil afhjælpe problemet. Men pt. vi ved ikke helt, hvad der er sket – eller skal med det. Derfor arbejder vi på helt sædvanlig vis stille og rolig videre – og håber det nok med lidt sund fornuft går, sagde hun videre.
– Skulle der dog være nogen, som ikke syntes om, at et billede ligger på vores side, så sig det til os, så tager vi det gerne af igen, lød det videre.
Netop i forbindelse problemer for de lokalhistoriske arkiver med at overholde persondataloven, har der været stormøde i Haderslev Hallen for alle arkiver i Sønderjylland med henblik på at få ændret loven, så nu har vi kun at vente, lød det fra Jytte Ludvigsen.

Gemmer fortiden
for fremtiden 

Jytte Ludvigsen fortsatte sin beretning med at fortælle, at på arkivet arbejdes der fortsat ihærdigt med at registrere og arkivere klenodier i form af billeder, skriftlige ting og andet godt, der kan fortælle fremtiden om fortiden. Det sørger blandt andre et hold på otte medlemmer for, som kaldes for ”Onsdagsholdet”. De kommer trofast hver onsdag, hvor de arbejder flittigt med at edb arkivere:
– Der indleveres mange ting, hvor af mange billeder lægges ud på arkiv.dk, hvoraf de kan ses, og der blev i 2022 blev der besvaret ca. 153 mails. Der kommer også rettelser til vore billeder og arkiver, og det er vi meget glade for. Det er nemlig ikke altid, vi har en korrekt beskrivelse til fx et billede. Vi har også en Facebook side, og på vores hjemmeside var der i årets løb cirka 75.000m klik, lød det fra Jytte Ludvigsen i hendes beretning. / sebro

Se også