Lokalpolitiker åbner café og ølkælder i Christiansfeld

Efter 30 år som skoleleder på Sprogskolen i Kolding og flere år i byrådet sadler Jesper Elkjær nu om. 1. april åbner han i samarbejde med Brødremenigheden ”Café 1773” i Brødrehuset. 28. april åbner han også Ølkælderen, som får hjemme under Søstrehuset.

Jesper Elkjær og Tatjana Hedegaard foran den nye Café.

Af Anne-Marie Træholt Rasmussen

Det er en drøm, han længe har haft. Og selvom han ikke har prøvet det før, kaster han sig ud i det fuld af Pippi-mentalitet.

”Brødremenigheden har vist mig den store tillid at tro på mine ideer og min forretningsplan. Der har været stor åbenhed for alt, hvad jeg har bragt på banen, og det er fantastisk at opleve,” fortæller Jesper Elkjær.

Café 1773

Håndværkerne arbejder stadig, mens Jesper viser rundt. Der er meget, som endnu skal laves, men visionen for både Jesper og Brødremenigheden er klar: “Sammen håber vi at få skabt en god forretning, som er med til at gøre Christiansfeld endnu mere attraktiv at besøge, og som er med til at skabe lidt mere liv i byen.”

Jesper Elkjær viser de gamle træpaneler frem, som skal genbruges til Ølkælderens bar.

Vægpaneler i gammel stil er sat op ved siden af den gamle christiansfelder-kakkelovn.

”Visionen er at skabe en hyggelig café, som henvender sig til alle. Det betyder rigtig meget, at det er et sted for de lokale, samtidig med at det er et attraktivt sted for turister og besøgende i Christiansfeld. Den positive oplevelse er det vigtigste, for det får folk til at komme igen. Priserne bliver i mellemklassen – mindre end Kolding, men ikke discount. Og drømmen er, at gæsterne taler positivt om Café 1773, så både Caféen og Ølkælderen kan være med til at skabe liv i byen i et tæt samarbejde med de øvrige erhvervsdrivende her,” fortæller Jesper.

Han har i opstartsfasen ansat Tatjana Hedegaard. Andre starter 1. april, men han leder fortsat efter folk. Tatjana har erfaring fra caféverdenen, men tager lige nu sabbatår og begynder på IBC Kolding efter sommerferien. For hende betyder samarbejdet med de andre i byen også meget.

”Vi får brød og kager fra Geertz, men ellers får vi vin og oste fra Donslund vine, chokolader fra Xocolatl og pålæg til sandwichene fra Brødremenighedens hotel,” fortæller hun.

“Ja, det gode samarbejde er virkelig vigtigt,” supplerer Jesper.

I caféen bliver der plads til ca. 40 gæster. Jesper regner ikke med, at det bliver et problem at få fyldt op.

Et kig ind i den endnu tomme ølkælder.

Stort kundegrundlag

”To steder med mulighed for at spise og få sig en kop kaffe og en øl er lukket inden for kort tid. Der mangler altså muligheder nu. Guiderne fortæller, hvordan turisterne spørger dem efter et sted, hvor de kan spise en sandwich. Lige nu kan de kun henvise til en plastikindpakket frokost fra Meny. Så jeg opfatter ikke tiden som en krisetid, men som en tid med et meget stort potentiale,” fortæller Jesper.

Samtidig mener han ikke, at Café 1773 bliver en konkurrent til hverken Xocolatl eller Morgenstjernen, som ellers kan tilbyde lidt af det samme.

”Café 1773 vil sælge sandwich samt øl, vin og vand som på en traditionel cafe. Vi vil selvfølgelig også sælge kvalitetskaffe, te og kage som i Xocholatl, men konceptet er et helt andet. Vi får også et lille udvalg af chokolade fra Xocholatl, som vi i øvrigt har haft et rigtig godt samarbejde med. De har været flinke, hjælpsomme og åbne for spørgsmål. Jeg tror fuldt og fast på, at vi kommer til at løfte hinanden, også selvom vi har lidt af de samme ting på hylderne.”

Ølkælderen og drømmen

Jespers drøm var ikke kun en café, men også en ølkælder.

Jesper Elkjær har samlet flere spændende ting til udstilling i Café og ølkælder. Grammafonen tilhører Brødremenigheden og virker stadig.

“Dem, der har være i kælderen under Søstrehuset, ved, at det lokale ER en ølkælder, som bare har ventet på at blive født. I første omgang kan man besøge stedet torsdag, fredag og lørdag. Man kan få skænket gode fadøl og vælge mellem et pænt udvalg af flaskeøl, få lidt snacks og let pub-food. Og en gang imellem vil Ølkælderen være et godt rum til sang, musik og events også.”

Men hvor kommer drivkraften fra?

“Jeg tror, at jeg er som de fleste. Vi har alle sammen noget, vi drømmer om gerne at ville opleve, prøve af eller udleve. Langt det meste af det bliver aldrig til noget. Men en gang imellem får man mulighed for at springe ud i noget nyt og uprøvet. Det kan være lidt skræmmende, men det kan også give livet kulør. Jeg kastede mig ud i opgaven som skoleleder – helt uden forudsætninger, da jeg var 31. Det har jeg aldrig fortrudt. Det blev til næsten 30 år som leder, og det har været enormt udviklende og spændende på så mange måder. Jeg hoppede også ud i noget nyt, da jeg valgte at lave mit første One Man Show. Det var helt uden erfaring og viden om, hvad det ville give mig. Jeg tror, jeg har haft det endnu sjovere med det end publikum, for det er virkeligt sjovt at lave satire med andre og ikke mindst sig selv. Nu kaster jeg mig helt uden erfaring ud i at drifte en Café og en Ølkælder. Og jeg er sikker på, at den rejse bliver utrolig spændende, sjov og positiv.”

Pippi-mentaliteten

“Det har jeg aldrig prøvet før, så det klarer jeg helt sikkert”, siger Pippi Langstrømpe og sådan har Jesper det næsten også, selvom han mener, at parallellerne mellem hans tidligere job og cafébranchen er større end som så.

“Når man har været leder i mange år og byrådspolitiker oveni, så bliver man god til at samarbejde med andre og møde mennesker. Man kan aldrig blive venner med alle, men man kan gøre et oprigtigt og åbenhjertigt forsøg. Som skoleleder har jeg været optaget af at møde mennesker med åbenhed og respekt, og det gode arbejdsmiljø har altid betydet rigtig meget for mig. I Café 1773 og Ølkælderen handler det rigtig meget om at møde mennesker positivt, at skabe en god stemning og sørge for, at gæsterne får en god oplevelse.”

Han ved dog godt, at det er en stor opgave, han har kastet sig ud i. Men som han siger: “Det er her mit hjerte og energi ligger lige nu.”

Han glæder sig til at møde folk fra byen og inviterer derfor alle til en åbningsreception.

“Vi glæder os rigtig meget til åbningen af Café 1773 den 1. april, hvor vi også fejrer 250 års jubilæet for Christiansfeld. Timingen kunne ikke være bedre. Vi markerer åbningen med en lille reception fra kl. 10 – 11:30. ALLE er velkomne. Fra kl. 11:30 vil caféen gå i almindelig drift. Det bliver helt fantastisk at tage imod lokale gæster og venner og alle, der måtte have lyst til at kigge forbi.”

Se også