Familie fra Hejlsminde sejler over Atlanten

Sådan ser de ud, Peter, Sarah, Malene og Johan Kjær-Jepsen, efter 3/4 år på havet.

Af Anne-Marie T. Rasmussen

Familien Kjær-Jepsen har hevet et år ud af kalenderen og forladt deres hverdag i Hejlsminde. I stedet sejler de verden rundt i et år og har opnået det mange drømmer om: Frihed, tid, nærvær og oplevelser. Nu er de på vej tilbage over Atlanterhavet og har meget at berette om.

Peter, Malene, Sarah og Johan Kjær-Jepsen sejlede ud fra Hejlsminde d. 24. juli 2022. Her var familie og venner samlet for at sende familien på fire godt afsted. Et år skulle de sejle ned langs Europas kyster, strejfe Afrika og krydse Atlanten til Caribien, hvor de skulle sejle rundt et stykke tid, inden de igen vendte tilbage til Danmark og Hejlsminde. Denne gang med bagagen fyldt med minder og oplevelser.

Alle tager deres tørn ved roret. Her er det Malene.

Forlod hverdagen

Til daglig arbejder Peter som rådgiver i energibranchen og Malene som leder på rådhuset i Haderslev Kommune.

“Vi har begge fået orlov og vender tilbage efter sommerferien. Sarah holder pause mellem 10. klasse og gymnasiet, og Johan er færdig med 6. klasse. Han starter i 7. klasse, når vi kommer tilbage,” fortæller de over mail, mens de stadig er på Cuba. Men de drømte om et afbræk.

”Som familie har vi altid rejst meget over det meste af verden. Det er en tilvalgt livsstil for os at opleve verden udenfor Danmarks trygge grænser. Det har dog indtil nu kun været kortere ture på 3-5 uger.

Ideen om en længere tur opstod på en rejse til Oman i februar  2020, hvor vi læste Troels Kløvedals bog “Alle mine morgener på jorden”. Om 10 år sagde vi til hinanden. Kort efter lukkede verden ned, og vi fik tid sammen. Det speedede planen op.

Vi fandt ud af, at i år 22/23 var der et naturligt vindue ift. skole og job. Børnene er ved at være store, så det skulle være nu, hvis vi skulle afsted som familie. Det var måske lidt sådan: Panik før lukketid…”

Johan på 14 år drømte om at bruge sit dykkercertifikat.

Men ideen om at lægge et bonusår ind i arbejdslivet virkede som den bedste “Work life balance” for dem alle.

“At vente på det perfekte tidspunkt at sejle afsted er det samme som at forpasse det – for det perfekte tidspunkt kommer aldrig. Enten er børnene for små eller for store.”
De har ikke fortrudt.

Drømmen om at sejle

“Drømmen om at krydse Atlanten startede for flere år siden for Peter. Resten af familien er over de sidst 2-3 år kommet med på ideen,” fortæller de.

“Vi købte Xaga X-402, en sejlbåd på 40 fod, i december 2019 sammen med en anden familie. Et bådfællesskab, som har været meget velfungerende.”

Fra venstre: Sarah (17) og Johan (14) nyder teenagetilværelsen langt fra skolebænken Lektierne er i stedet byttet ud med ‘real life experiences’.

På skift og nogle gange sammen har de to familier sejlet Danmark rundt. Og et løfte om, at den anden familie kunne fejre jul i Caribien ombord på båden, overbeviste dem hurtigt om, at fam. Kjær-Jepsen måtte lægge beslag på den resten af året.

Men i en familie med to voksne og to teenagere kan ikke alles drømme være ens.

”Peter drømte om at få tid nok til at kunne tænke en tanke til ende uden at blive forstyrret af en telefon, der ringer hele tiden. Malene om at få rå mængder af tid og unikke oplevelser med sin lille familie. For Sarah var det det at kunne sige: ’Jeg har krydset Atlanten som 17-årig’. Mens Johan på 14 havde et ønske om at få brugt sit nyerhvervede dykkercertifikat.”

Alle kan de nu efter ¾ år på vandet sætte flueben ved deres drømme.

En lang række højdepunkter

“Der er mange, som tror at højdepunktet er Atlanterhavskrydset eller Caribien, men hele turen har givet mange gode oplevelser. Der var den rørende afsked fra Hejlsminde, hvor venner, familie og mange fra havnen og byen vinkede farvel. Kanalsejlads og Gay-parade i Amsterdam, og sejrsfølelsen, da vi havde krydset Biscayen, som var vores første længere tur. Men også at smide krogen i en stille bugt i Spanien, hvor vi var helt alene i verden. Og første gang delfinerne sprang om stævnen. Eller da en stor spækhugger kom helt tæt på i Portugal. Og så var der Hamam, et traditionelt bad i Marokko, hvor vi blev skrubbet steder, vi aldrig er blevet skrubbet før. Alle er de også med på listen over højdepunkter.

Men selvfølgelig var det et kæmpe højdepunkt, da vi kastede anker på Barbados efter 17 døgn på Atlanten. Vi var stolte, da vi kunne iføre os de røde bukser efter at have krydset Atlanten i en ældre dame fra 1986.

Peter Kjær-Jepsen, som normalt arbejder i energibranchen, har længe drømt om et år på havet.

Få lavpunkter

Men et år i en båd må også have lavpunkter.

“Vi har den grundliggende tilgang til udfordringer, at det jo bare er sten, der skal ryddes af vejen,” fortæller.

“Men når man sejler i en ældre båd, er der naturligvis ting, der går i stykker undervejs. Vi mistede halvdelen af propellen en nat midt i den engelske kanal. Og den originale Volvo Penta motor fik dødsstødet på Tenerife få dage inden afgangen over Atlanten for at blive vakt til live igen af en opfindsom mekaniker. Han blev vores helt. I disse situationer har vi oplevet hjertegribende hjælpsomhed fra både lokale og andre langturssejlere.”
Men ind imellem har savnet også ramt.

Snuden hjemad

Derfor havde familien også en klar aftale.

“Vi skulle kun være væk i et år, så vi vender hjem til juli. Johan og Sarah skal begge hjem og fortsætte med skole, og vi skal tilbage til vores jobs. Det første vi skal, når vi kommer tilbage til Hejlsminde, er dog at give vores mormor en kæmpe krammer – og håbe på, at hun har lavet frikadeller. Og så skal vi nok holde en spontan fest på havnen, hvor vi håber, at alle, der følger os, vil kigge forbi.”

Men trætte af sejladsen og hinanden på få kvadratmeter er de bestemt ikke.

”Foran os venter heldigvis stadig 3 måneder med masser af nye oplevelser og endnu et Alterhavskryds.”

Inden de rammer Hejlsminde omkring d. 15. juli.

Malene, som til daglig har er travlt arbejdsliv, nyder solnedgangene og roen på vandet.

Kan varmt anbefales

”Ja, helt klart. Man lærer utrolig meget om sig selv, verden og hinanden. Det er dog vigtigt, at alle sejler afsted med et mentalt overskud og gør sig umage for at være den bedste udgave af sig selv. Vi tager alle fire vores forpligtelse for vores lille fællesskab alvorligt, for vi er dybt afhængige af hinanden. Vi er gået fra at være en familie med to voksne og to børn til at blive et team på fire – og det er i virkeligheden nok den allerstørste gevinst ved denne tur,” fortæller de. Og de kunne blive ved med at fortælle og gør det gerne.

Vil du høre mere om Peter, Malene, Sarah og Johans rejse, kan du glæde dig til to foredrag, som de allerede er blevet booket til. Du kan også følge dem online på Instagram, hvor de kalder sig xaga_slow_living, og Facebook, hvor de hedder Saga – Slow Living Medicine.

Og ’slow living’ er netop en medicin, de gerne benytter og giver videre af til andre.

Se også