Tårnhøje priser og planlagt motorvej har forstummet protester

Denne ejendom på Ottehavevej er blandt de solgte.

VAMDRUP/ANDST: Selskabet Better Energy har været ude med den store pengepung for at sikre sig jord til en kommende gigantisk solcellepark mellem Andst og Horskær ved Vamdrup.

Og opkøbere har bestemt ikke gået i små sko. De har tilbudt tårnhøje priser for jord til de omkring 60 involverede lodsejere. Lokale i området fortæller, at prisen har ligget tre gange over den almindelige vurderingspris for jord, og for ejendomme den gængse salgspris – plus lidt mere.

Protester forstummet

Da planerne første gang kom frem om en solcellepark mellem Andst og Horskær ved Vamdrup, var det langt fra alle på egnen, der var lige begejstrede for at blive indhyllet i solceller.

Da planerne første gang kom frem om en solcellepark mellem Andst og Horskær ved Vamdrup, var det langt fra alle på egnen, der var lige begejstrede for at blive indhyllet i solceller, og for at fædrene gårde måske skulle sælges, samt at god landbrugsjord skulle spækkes med sorte solceller.

Men det har åbenbart ændret sig. Modstanden er forstummet. De tårnhøje priser for jord og en vedvarende trussel om at få den planlagte Midtjyske Motorvej som nabo har åbenbart vendt billedet. For nu er der faktisk kun ganske få ejendomme i området, der ikke er solgt til Better Energy. Og dem, der er tilbage og som ejerne ikke vil sælge, vil så blive indpasset fornuftigt i solcelleparken, forlyder det fra de involverede i området.

Gigantisk projekt

At det er et gigantisk projekt, der er på vej, taler for sig selv. Det handler om et område på ikke mindre end 480 hektar landbrugsjord med ejendomme svarende til, hvad 1.000 fodboldbaner fylder.

Den samlede pris for købet er ikke opgivet. Men sælgere fortæller til Fællesavisen, at Better Energy har måttet betale omkring 400.000 kroner pr. hektar jord for at sikre sig de nødvendige arealer. Det er ca. tre gange højere end den normale pris.

El til 100.000 familier

Det er planen, at der skal solceller på de 400 hektar af arealet, mens resten skal udlægges som rekreative områder. Den gigantisk solcelle-park forventes at kunne levere strøm til omkring 100.000 familier.

Lokale i området fortæller videre, at Better Energy har opkøbt al den jord, det har været muligt. Også den jord, som til sin tid skal udlægges til den Midtjyske Motorvej, der skal gå lige gennem hele området – men nu med solceller på begge sider. Det har Folketinget vedtaget.

Jorden, som skal bruges til motorvejen, vil blive friholdt for solceller, og skal midlertidigt udlægges som grønne naturområder.

Det forventes, at Vejdirektoratet senere vil ekspropriere disse arealer til motorvejen på sædvanlige vilkår. Altså til en betydelig lavere pris end den, Better Energy har betalt – og som lodsejerne ville få.

Ja fra kommunerne

Både Vejen Kommune og Kolding Kommune har nikket ja til det store anlæg. Og som tidligere omtalt er der flere andre solcelleparker på vej netop til lokalområdet.
I Vamdrup står et anlæg snart færdigt. Derudover er der planer om solceller i Nagbøl mellem Vamdrup og Lunderskov, i Hjarup øst for Vamdrup og ved Højrup/Ødis-Bramdrup.

Tilslutning Viking Link

Årsagen til, at det er så populært at lave solcelleparker netop her i lokalområdet angives at være en kommende let tilslutning til den nye ”Viking Link”.

Det er en 770 km lang kraftig el-forbindelse, der er under bygning mellem England og Danmark, og hvor et anlæg er under opførelse ved Vejen med tilslutningsmuligheder for strøm netop for solcelleanlæg.

Se også