Byrådsflertal lukker Taps Børnehave

Til stor overraskelse for forældrene til børn i Taps Børnehave og for beboerne i Taps, besluttede det politiske flertal (Kons., SF, Socialdemokratiet, Radikale og Venstre) mandag aften at hastebehandle forslagene på børne- og skoleområdet, så bl.a. Taps Børnehave nu skal lukke.

Den normale praksis er at give mulighed for debat. Men her kom meddelelsen om lukningen kun 9 dage før den blev besluttet. Ja, faktisk var den allerede besluttet af flertallet i B&U-udvalget, da den blev meldt ud.

Det nytter altså ikke noget, hvis borgerne i Taps nu vil forsøge at komme med argumenter inden den endelig beslutning ved den planlagte andenbehandling i byrådet den 26. september. For sagen var allerede afgjort på forhånd, og den blev stadfæstet mandag.

Aftalen som gælder hele børne- og skole-området – og ikke kun Taps Børnehave – blev underskrevet af gruppeformændene for flertallet: Borgmester Knud Erik Langhoff (Kons.), Villy Søvndal (SF), Birgitte Munk Grunnet (S) og Merete Due Paarup (R) – men også af Jakob Ville (Venstre), som ikke er med i samarbejdet mellem K-S-SF-R om konstitueringen. Men Venstre er altså gået med i forliget. Kun Dansk Folkeparti gik imod beslutningen  og står udenfor forliget.

 

Flertallet i Kolding Byråd ses her med lederne: borgmester Knud Erik Langhoff (Kons.), Birgitte Munk Grunnet (Socialdemokratiet), Villy Søvndal (SF) og Merete Due Paarup (Radikale).

Flertallet i byrådet

Selv om  der var borgerligt flertal efter valget i november 2021, blev Eva Kjær Hansen som leder af det største parti Venstre ikke borgmester,  De Konservatives leder, Knud Erik Langhoff, fik nemlig opbakning fra venstrefløjen og dermed var et nyt flertal etableret.

Konstitueringen bag Knud Erik Langhoff omfattede Socialdemokratiet (5 mandater), Radikale Venstre (2), Socialistisk Folkeparti (4) og Konservativt Folkeparti (3). Dvs. 14 ud af 25 mandater.

Udenfor konstitueringen stod Venstre (9) og Dansk Folkeparti (2).

Men Venstre er altså nu gået med i det store forlig om både besparelser på nogle områder og større udgifter på andre områder. Partiet har herved kunnet påvirke det endelige forlig – men har herved måttet medvirke til at lukke den lille børnehave – den eneste institution i Taps.

Selv om der altså står et overvældende stort flertal bag, så kritiseres fremgangsmåden i bl.a. JydskeVestkysten, hvor det bl.a. hedder, at borgerne i Taps “må føle sig godt og grundigt taget ved næsen”.

“Fremgangsmåden er usædvanlig, fordi perioden mellem første og anden behandling normalt bruges til debat om ændringsforslag, men den mulighed har det politiske flertal nu kortsluttet, og det kommer som en spand koldt vand i hovedet på ikke mindst de Taps-forældre, der i aftes var mødt op til byrådsmødet med skilte og bannere i håb om at overbevise politikerne om, at deres lille børnehave bør bevares,” skriver Jydske Vestkysten.

 

 

Se også