Benjamin fra Lunderskov og Alberte fra Hejls blev udvalgt til Prins Christians fest

Bokser og soldat Benjamin Buhl Uth skal til fest med Prins Christian, ligesom Alberte Thomsen fra Hejls, der studerer på IBC i Kolding.

Benjamin Buhl Uth fra Lunderskov skal sammen med Alberte Thomsen fra Hejls til Prins Christians 18 års fødselsdag på slottet i København.

De to er de heldige deltagere fra Kolding Kommune, når H.K.H. Prins Christian inviterer til gallataffel på Christiansborg Slot den 15. oktober.

Der blev trukket lod blandt 18-årige, der havde lyst, i alle landets kommuner. Og i Kolding kommune var der i alt 249, der håbede på at blive udvalgt – og langt flere piger end drenge deltog i lodtrækningen.

Men den unge soldat og bokser Benjamin Buhl Uth meldte sig alligevel. Og han blev udtrukket.

Benjamin Buhl Uth kommer fra Lunderskov, hvor han også har gået i folkeskole. Herefter fik han sin HF-eksamen fra Kolding Gymnasium. Han er for tiden værnepligtig på Haderslev Kaserne.

Han deltog i lodtrækningen, for som han siger i en pressemeddelelse fra Kolding Kommune:

”Det er nok den eneste chance, jeg har i livet, for at komme til fest med Kongehuset”.

Det var i første omgang ikke muligt for Fællesavisen at få fat i Benjamin, da han netop i disse dage er i felten, fortæller hans overordnede. Men Benjamin var så flink at ringe tilbage, og han glæder sig naturligvis til at komme til fødselsdag hos Prins Christian.

– Er du også lidt nervøs?

– Ikke nu, men det bliver jeg nok, siger Benjamin.

– Hvad fik dig til at ansøge om at komme med?

– Jeg læste en artikel om det. Der stod, at man skulle være 18 år, og at der kunne komme to med fra kommunen. Så tænkte jeg, at det passede jo lige på mig.

Da Benjamin fik beskeden, var han til førstehjælpskursus med sine kammerater. Han blev meget glad, men måtte ikke sige noget til kammeraterne før fredagen efter, når han havde været på besøg hos borgmesteren i Kolding. Herefter kunne han sige det til kammeraterne.

– De syntes bare, det var fedt. Men de synes måske det var mærkeligt, at jeg lige skulle med der.

Festen foregår den 15. oktober, og de unge bliver samlet op i busser rundt om i landet. Senere på natten bliver de kørt hjem igen, hvis de ikke vil blive i København.
Og påklædningen behøver Benjamin ikke bekymre sig om, for han får et helt nyt jakkesæt sponsoreret af Mos Mosh i Kolding.

Boksere til hofbal

Benjamin har også været bokser i BK Wedala i Vejle og Kolding Bokseklub. Han har bl.a. vundet en sølvmedalje i 2019, og i 2023 var han med til en landskamp mod Polen, som Danmark vandt. Han har også været i Tyskland og på Færøerne som bokser.

– Jeg begyndte at bokse, fordi min far er boksetræner, fortæller han.

– Bokser du stadig?

– Ja, jeg bokser lidt engang imellem, fortæller Benjamin, som for øvrigt kender en anden bokser, der skal med til den kongelige fest.

– Det er Nikolaj Terteryar fra Vejle. Han skal med, fordi han er udtaget til OL.

Stramme regler blev ændret

Hvis Kolding Kommune havde holdt fast i det første oplæg til regler for, hvem der kunne søge om at komme med til Prins Christians fødselsdagsfest, så havde Benjamin ikke haft en chance!

Embedsmændenes oplæg var først, at de unge skulle gå på enten IBC, Hansenberg Tekniske Gymnasium eller være lærling på en såkaldt ”grøn” arbejdsplads.

Men den model syntes politikerne i Kolding Kommunes økonomi- og strategiudvalg alligevel var for snæver, så der blev lukket op for, at alle kunne søge.

Alberte:

”Det er en ære!”

”Det vil være en ære at repræsentere Kolding til gallataflet,” siger Alberte Thomsen fra Hejls, som også er blevet udvalgt til at være med til prinsens fødselsdag.

”Gallataflet vil også være en mulighed for at møde andre unge fra hele Danmark på min egen alder. Og selvfølgelig skal H.K.H. Prins Christian fejres, hvilket vil være endnu en ære at deltage i,” siger Alberte Thomsen, efter at hun har vundet lodtrækningen.

Gallataflet er Kongehusets hovedbegivenhed i fejringen af Prins Christian. Gallataflet holdes på Christiansborg Slot, og der er lagt op til en stor fest med festlig påklædning, middag og dans.

Se også