Fornem start på efterårets koncertprogram

Tirsdag den 12. september indbød foreningen Klassisk Christiansfeld til koncert med Trio Lido, der spillede både kendte klassiske værker og nyere, mere rytmiske toner fra Balkan.

Trio Lido blev dannet for fire år siden og er en traditionel klarinettrio bestående af den danske klarinettist, Jens Vrå, italienske Fabiana Biasini på klaver og den engelske cellist Hannah-Rae Hamson, som nu bor og underviser i Danmark.

Trioens målsætning er at bringe oversete mesterværker frem i lyset igen, men også selv at bidrage med nyt og give publikum mulighed for at lære vidunderlig musik, man sikkert aldrig har hørt før, i selskab med klassikerne.

Første punkt på aftenens program var Ludwig van Beethovens Trio i Es-dur, opus 30, som var meget populær på komponistens egen tid. Trio Lido fremførte stykket med den for Beethoven krævede dynamik og spændstighed. Især imponerede Fabiana Biasinis præcise trillende toneforløb.

Efter pausen blev publikum i Søstrehuset forkælet med Trio i A-mol, op. 114 af Johannes Brahms sent i dennes karriere, efter at han var gået på pension. Men da Brahms hørte en klarinettist, skrev han fire værker for dette instrument, fortalte Jens Vrå.

Det fremførte stykke tirsdag aften var det første af disse fire fremført med den rette romantiske klang og fornemmelse.

Efter disse to kendte og `tungere` klassiske komponister var kontrasten stor til de sprudlende og nyskabende Syv Balkandanse af den serbiske komponist og underviser Marko Tajevi (1900-1984), som krediteres for 45 værker. Musikken er inspireret af folkemusik med mange kontraster i rytmer og drilske figurerer i en blanding af europæisk og orientalsk tonesprog.

Trioen fremførelse var en herlig musikalsk krydret gryderet. Ovenpå dette musikalske traktement var der efter publikums begejstrede reaktion ingen vej udenom for de tre musikere til at give et ekstranummer af den engelske komponist Elgar.

Lars Østergaard Jensen

Se også