Badehotellets store kælder under vand ved stormfloden

Den tidligere vicevært på stedet, Preben Lydiksen, kæmpede sammen med nogle af lejligheds-ejerne forgæves imod stormfloden.

Her har pumperne sænket vandstanden i kælderen, så man kan begynde at arbejde.

Hejlsmindes flotte ikoniske bygning, Badehotellet, blev fredag aften oversvømmet af stormfloden ligesom mange andre huse i området.

Badehotellet har imidlertid også en stor kælder, der bl.a. rummer varmeanlæg og pumper til svømmebadet. Og da vandmasserne først trængte ind, blev hele kælderen oversvømmet i næsten 2 meters højde.

Den tidligere vicevært Preben Lydiksen kastede sig frivilligt ind i arbejdet med at holde vandet ude på sin gamle arbejdsplads. Nogle af ejerne af de 28 små ferielejligheder var også mødt op for at begrænse skaderne.

Sandsække blev lagt ud ved vinduer og døre for at holde vandet ude. Og det lykkedes i nogle timer, selvom vandet skyllede ind, så der kun var få meter mellem havet og noret (indsøen bag broen).

Men så begyndte vandet at trænge op indefra i kælderen gennem kloakker og toiletter.
Pumper blev sat ind for at pumpe vandet ud. Men stormen hærgede fortsat udenfor, og sidst på fredagen brændte transformerstationen på havnen sammen på grund af indtrængende vand.

Ved 19.30-tiden blev strømmen afbrudt i hele havneområdet af TreFor. Nu gik alle vandpumperne i stå. Lyset forsvandt. Der var ikke mere at gøre…

Preben Lydiksen kæmpede imod vandmasserne.

Vigtige installationer blev oversømmet

Vandet steg nu hurtigt i kælderen. Tidligt lørdag morgen ringede kontrolcentralen fra overvågningen af pumpeanlægget, om at kontrolapparaterne var holdt op med at virke.
Lørdag morgen stod vandet helt op i højde med gulvet i stueetagen. I kælderen svømmede køleskabe og tørretumblere rundt i vandet.

Strøm fra generatorer

Ved hjælp af entreprenørfirmaet Preben Johansen, Christiansfeld, blev en stor generator sat op og adskillige pumper tilkoblet.

Vandet sank nu langsomt, men først søndag morgen var det nede i gulhøjde i kælderen. Ejerne gik nu i gang med at fjerne det sidste vand med pumper og vandstøvsugere. Blandt andet var elevatorskakten fyldt med vand, som måtte pumpes op.

Saltvand i badet

Der er formentlig også kommet saltvand i svømmebadet, som nu må tømmes og rengøres.
Foreningen havde ellers rengjort og ordnet svømmebadet efter en overdreven kritik i JyskeVestkysten. Men nu kan man begynde forfra.

Det vil vare mindst en uge – måske flere uger, før badehotellet igen kan tage imod gæster. De fleste lejligheder er udlejet gennem Dancenter, som har kontor i samme bygning.

Medarbejdere fra firmaet Preben Johansen gik lørdag morgen igang med at pumpe vand ud af Badehotellets kælder. Her ses Preben Lydiksen uden gulgrøn jakke.

Ejerne skal mødes

Ejerforeningen for Hejlsminde Badehotel mødes lørdag 4. november til ekstraordinær generalforsamling. Denne dag var dog indkaldt forud, fordi ejerne skulle tage stilling til nogle større investeringer og vedligeholdelsesopgaver.

Men nu skal der måske prioriteres anderledes.

Ligesom andre, der har lidt skade af stormfloden, er ejerforeningen blevet henvist til at søge om økonomisk katastrofehjælp fra stormflodspuljen.

Elektricitet onsdag

Mandag begyndte elselskabet at skylle tavlerne langs Hejlsminde Havnevej. Der ventes at komme strøm igen onsdag.

Men før Badehotellet kan sætte strøm på, skal det hele nu gennemgås. AG Electric fra Christiansfeld gik mandag igang med at måle på de elektriske installationer. Også elevatoreksperten er blevet tilkaldt.

Et firma er nu hyret til at rydde op i kælder og stueetagen, hvor vandet er trængt ind i Hejlsmindes statelige gule bygning under århundredets værste stormflod.

Se også