Tidligere elev: Godt at møde sin efterskole igen
Af tidligere elev, Johannes Husted Hagelsø, som er 21 år og til februar starter på DMJX.
At komme tilbage på ens gamle efterskole bringer mange minder frem i én. Der er en masse historie i murstenene, og man kan mærke efterskole-ånden igen.
Det bringer følelser frem at gå i de samme gange og genkende de samme lugte som dengang, man trådte ind af døren som 15-16 årig for første gang.
Det handler om at genopleve det år i ens liv, som mange betegner som deres allerbedste, også langt inde i voksenlivet.
Gammel elevdag
Gammel elevdag på Skanderup Efterskole bliver holdt den sidste lørdag i oktober.
Det indskrænker muligheden for at benytte udearealerne.
“Vi kan ikke spille en fodboldkamp mellem den sidste årgang og den nuværende, det kunne ellers være sjovt. Sådan nogle ting kunne man gøre, hvis årsmødet lå på et andet tidspunkt,” siger forstander Rune Peitersen.
Men hvorfor skal man som gammel elev komme til elevdag på skolen?
“Det skal man gøre for at holde flammen varm fra det år, man var på efterskole, men først og fremmest handler det om at se sine gamle årgangs-kammerater.”
Og mon ikke der kommer nogle sjove historier frem fra skjul fra ens tid på efterskolen, som kun disse mennesker kan relatere til.
For Rune Peitersen betyder gammel elevdag en fest- eller fejringsdag.
Han kan mærke stemningen og høre gode grin i gangene, som gør det til en helt speciel dag, hvor folk kan mødes og “catche up” med ens gamle venner og se og høre om, hvordan de har det, og hvad de går og laver over en kop kaffe og et stykke kage.
Elever for 70 år siden
Til Skanderup Efterskoles årsmøde kommer der tidligere elever, som har gået på skolen for 70 år siden, og nogle, som er stoppet for 3 måneder siden.
“På tværs af generationer har de en fælles oplevelse af at have været på efterskole sammen her hos os – i de her bygninger, og det synes jeg er fantastisk.”
Hvad sker der med eleverne efter skolen
Efterskolelærere er anderledes på den måde, at de er mere nær elevernes liv ift. folkeskole- eller gymnasielærere. De ansatte på Skanderup Efterskole nyder at høre om, hvordan det går for deres gamle elever i livet efter Skanderup.
“Nogle går vildveje, og nogle kører bare en laserstråle gennem karrierelivet, og andre ender, som man havde tænkt sig – om det er efterskolelærer eller revisor. Og så er der dem, man bliver vildt overrasket over. Nogle slår nogle sløjfer, man ikke havde set komme, hvordan de har begivet sig ud i den vide verden, og det synes jeg bare er sjovt.”
Det ’skanderupske’
Man skulle tro, at mange ville komme de første par år, men så tage afstand pga. voksenlivets uundgåelige strabadser. Men det er ikke tilfældet på Skanderup Efterskole. Her er der en opadgående kurve i takt med, at elevtallet på den nuværende årgang er steget til 135.
Jubilæums-årgangene ser deres årgangsvideo i fællesskab og nyder minderne. Det gælder både dem, der lige har gået på skolen, og dem, der gik der for 40 år siden.
“Nogle vil gerne have et musikalsk indslag eller et foredrag. Mange kan godt lide at gå og snakke samt fællessangen,” siger Rune Peitersen.
For Rune Peitersen er der noget, som er særligt Skanderupskt, som danner og følger én resten af livet. Ordentlighed, vildskab, tillid, kaos og en følelse af hjemlighed er nogle af de ord, der går igen hos Rune Peitersen, når han tænker på Skanderup Efterskole.
(Forkortet af red.)