Koncert med ’flydende sofa’ – opkaldt efter et flydende vildsvin…

Kvartetten efter koncerten i Søstrehuset: Forrest Malte Zeberg, bagerst fra venstre Elija Lautamaja, Mads Kjøller Henningsen og Clara Tesch.

I fredags afholdt foreningen Klassisk Christiansfeld en vellykket koncert i Søstrehuset med Floating Sofa Quartet, et prisvindende samarbejde mellem fire nordiske spillemænd og spillekvinder.

Af Lars Østergaard

Kvartetten debuterede 2015 og har siden turneret i Danmark, Sverige, Norge, Finland, Tyskland, Belgien, Holland og Østrig og optrådt på prominente festivaler.

På deres CV har de fire sympatiske musikere desuden kunnet notere Saugmann Bjerregaard Fondens førstepræmie samt to anmelderroste albummer, hvoraf den ene var nomineret til 2 Danish Music Awards for Årets Folk Udgivelse samt Clara Tesch, som før har optrådt i Christiansfeld, for Årets Komponist.

Høje forventninger

Så forventningerne var høje til de fire musikere – Elija Lautamaja fra Finland på trækharmonika og melodeon, Mads Kjøller Henningsen fra Danmark på tværfløjte og nordisk sækkepibe, Malte Zeberg fra Sverige på gulvbas og Clara Tesch på violin. Men forventningerne blev mere end indfriede med de fjorten musikstykker, leveret med charme, sikker fornemmelse og bravour, uanset om det drejede sig om traditionelle stykker eller egne kompositioner.

Her var der virkelig tale om Kammer-folkemusik med stort K på et helt anderledes højt niveau end den enkle træskopolka, som man husker fra starten af 1970erne herhjemme.
Aftenens program omfattede smagsprøver fra de tre nordiske lande som traditionel musik fra Fanø, en fynsk menuet skrevet af Rasmus Storm i 1700-tallet samt egne kompositioner og moderne toner fra blandt andet Litauen.

Svært at høre

Desværre var det ofte svært at opfatte og høre musikernes stemmer – i hvert fald der, hvor jeg sad – og da det ikke er første gang, skal der lyde en opfordring til foreningen om at sørge for en håndholdt mikrofon fremover.

Flydende sofa?

Og lige før det fortjente ekstranummer fik vi forklaringen på kvartettens besynderlige navn, Flydende Sofa: En eftermiddag sad de fire musikanter på bredden af den litauiske flod, Vilna, og hyggede sig i solen med at spille og snakke. Pludselig kom en sofa drivende med strømmen, som dog viste sig at være et kæmpestort, dødt vildsvin! Så nu ved vi det, hvis og når vi igen er så heldige at få besøg af de fire sympatiske og dygtige musikere. De skal være velkomne.

Se også