Damplokomotivet på juletur i sne fra Vojens til Haderslev

En af juletidens hyggelige traditioner er at tage en tur med det gamle damplokomotiv mellem Vojens og Haderslev. Eller måske bare tage ud og se på, at det kommer dampende gennem snelandskabet.

I år foregår juleturen på førstkommende søndag den 10. december. Fra Vojens kl. 9.20, 11.30 og 14.00. Fra Haderslev kl. 10.30, 13.00 og 15.00.

Det gamle damplokomotiv og vognene er blevet smurt og justeret, gjort rent, har fået pudset vinduerne og varmeanlægget i vognene er repareret og malet af de frivillige jernbane-veteraner i remissen. Og kiosken har fået varelageret fyldt op.

Der er mange opgaver inden et veterantog kommer ud at køre.

De frivillige skal tidligt op. Første tog kører fra Vojens kl. 9.20, men de første møder ind kl. 05, og fyrbøderne har startet opfyringen dagen før.

Der er tre dobbeltture dagen igennem, turen går mellem Haderslev V (Simmerstedvej 1) og stationen i Vojens.

Toget passerer Styding, Hammelev og Strengløkke, hvor toget holder, hvis der er julerejsende, der skal af eller på.

Plads til barnevogne

Med i toget er der en rejsegodsvogn, hvor man gratis kan få barnevogne, cykler, kælke eller måske store julegaver med.

Vognene er opvarmede. Èn af vognene har en kakkelovn inde i vognen, andre har koksfyret centralvarme – nogen må dog nøjes med moderne gasopvarmning.

Nostalgisk oplevelse

Første gang, et damplokomotiv kørte i kongeriget, var 1847, mens hertugdømmerne Slesvig-Holsten var tidligere fremme. Damplokomotiverne blev efterhånden overhalet af diesellokomotiver. I 1950 blev de sidste damplokomotiver udskiftet.

For mange er det en nostalgisk tradition at køre med juletog op mod jul for at kan komme i den rette julestemning.

Det gælder også de frivillige i Sydjyllands Veterantog og Veteranbanen Haderslev Vojens, hvor de to formænd er med til dagens kørsel – som henholdsvis togbetjent og fyrbøder.

Fakta om Juletoget:

Juledamptoget kører kun søndag den 10. december 2023. Prisen for en returbillet er kr. 150 for voksne og for børn på 4-14 år kr 75.
Man køber billet online på sjvt.dk – resterende billetter sælges på dagen ved toget.
Der er afgange fra Vojens kl. 9.20 – 11.00 og 14.00 og fra Haderslev V (Simmerstedvej 1) 10.30 – 13.00 og 15.00. En dobbelttur tager ca 1½ time.

Se også