200 elever dystede om bedste have

Elever fra Kongsbjergskolen i Lunderskov var blandt vinderne.

To klasser på Fynslundskolen havde designet denne have til konkurrencen. Den fik ros af juryen, men vandt desværre ikke.

Mere end 200 skoleelever dystede torsdag med at designe den bedste og mest innovative skolehave i konkurrencen ’Dyrk i Skolen’, som Kolding Kommunes fødevareprojekt holdt på Kolding Bibliotek.

13 klasser fra 2.-9. klasse på ni skoler præsenterede deres bud på fremtidens skolehave for en jury.

Juryen udpegede tre vinder-projekter fra henholdsvis indskolingen, mellemtrinnet og udskolingen, der hver blev præmieret med 10.000 kroner.

Præmien er øremærket til at anlægge vinderklassernes drømme-skolehave.

Vinder af skolehavekonkurrencen blandt udskolingsklasserne blev 7B fra Kongsbjergskolen, der fik overrakt deres præmie af næstformand i Kolding Fødevareråd Jørn Chemnitz.

Kongsbjergskolen

Hos indskolingsklasserne vandt 2A og 2C fra Bramdrup Skole i fællesskab. Hos mellemtrinnets klasser vandt 4B fra Dalby Skole. Og hos udskolingsklasserne vandt 7B fra Kongsbjergskolen.

– Alle klasserne havde rigtigt gode bud på fremtidens skolehaver, siger formand for Kolding Fødevareråd og jurymedlem Birgitte Kragh.

– Jeg er meget imponeret over den idérigdom og det engagement, som eleverne havde lagt i deres projekter. Og ikke mindst var jeg også imponeret over det høje vidensniveau, som eleverne har opnået i arbejdet med deres projekter. Nu glæder jeg mig til at følge arbejdet med at omsætte idéerne til frodige skolehaver med mange afgrøder, siger Birgitte Kragh.

Vinder af skolehavekonkurrencen på mellemtrinnet blev 4B fra Dalby Skole, der fik overrakt præmien af jurymedlem Hjalmar Van Der Buchwald fra virksomheden Microgreens.

Vedligeholdelsesfrie haver

Også projektleder for Food2030 i Kolding Helle Vilsbøll er imponeret over elevernes bud på fremtidens skolehave.

– Der var mange vilde idéer, men realisérbare idéer. Eleverne er virkelig gået seriøst til værks med en naturvidenskabelig tilgang, hvor de har undersøgt tingene grundigt og har været nysgerrig på nye muligheder, siger Helle Vilsbøll.

– Mange har tænkt i ny teknologi, vedligeholdelsesfrie haver, dyrkning indendørs i vindueskarme og på vægge – og sågar i kasserede gummistøvler. Og så var juryen også meget begejstret over, at flere klasser havde tænkt fællesskab og trivsel ind i deres skolehaver.

Vinderne i skolehavekonkurrencen blandt deltagerne fra indskolingen blev 2A og 2C fra Bramdrup Skole. To repræsentanter fra vinderklasserne fik overrakt præmiechecken af formand for Kolding Fødevareråd, Birgitte Kragh.

Udstillet på biblioteket

Alle de fine skolehaveprojekter bliver i den kommende tid udstillet i Kolding Kommunes Bæredygtighedshus på Kolding Bibliotek i bibliotekets åbningstid. Og den indsigt, som skolehavekonkurrencen har givet, tager Helle Vilsbøll med i det videre arbejde med Kolding Kommunes kommende fødevarestrategi.

De var med

Eleverne, der deltog i skolehavekonkurrencen, kommer fra Bramdrup Skole, Aalykkeskolen, Bakkeskolen, Christiansfeld Skole, Dalby Skole, Fynslund Skole, Sct. Michaels Skole og Kongsbjergskolen.

Juryen

Juryen, der udpegede de tre vindere, består ud-over Birgitte Kragh af Jørn Chemnitz, Kolding Fødevareråd, Thomas Kjær, skoleleder på Ødis Skole, Line Øskov Knudsen, Kolding Fødevareråd og influencer med facebooksiden Den Selvforsynende Familie, og Hjalmar Van Der Buchwald, fra virksomheden Micro Greens.
Astrid Bakkegaard Cramer.

Se også