Lirekassemand spredte julestemning

Søndag kunne mange for første gang i livet opleve vaskeægte lirekassemusik, da Christiansfeld Handelsstandsforening havde inviteret Nils Mogensen fra Otterup til at spille rundt om i byen og optræde med et par tryllenumre, som især tog børnene med storm.

Lirekassemanden Nils Mogensen fra Otterup.

Nils startede med at interessere sig for lirekassemusik, da han som 60-årig sammen med 15 kollegaer blev fyret som pressefotograf på Fyns Stiftstidende.

Det var han både ked af og sur over, men besluttede sig for at se fremad.

Selv om han er ivrig lystfisker, har skrevet et par flot anmeldte bøger om emnet og har drevet eget forlag, var det ikke nok til hans virketrang.

Så Nils brugte et par måneder til at læse alt om lirekasser og fandt til sidst ud af, at han bare måtte anskaffe sig en ny lirekasse i Berlin. Siden har han flere gange været i Tyskland, når han er blevet fristet af en speciel model.

Nils er kun interesseret i ægte lirekasser. Elektroniske modeller siger ham intet. Næ, en rigtig lirekasse er lavet af træ og metal og er limet sammen.

Når man drejer på håndsvinget afspilles musikken fra prægede papirruller – og musikken kan strække sig fra danske sange til klassisk musik af Johan Sebastian Bach alt efter publikummet, fortæller Nils, som – selv om han har boet og arbejdet det meste af voksenlivet på Fyn – stadig har bevaret sin gamle dialekt fra fødeegnen, Djursland.

Lirekassemanden tryllede også for børn og voksne ved julelørdagen i Christiansfeld.

Gennem de sidste fire år har Nils optrådt til mange by- og havnefester eller julemarkeder især på Fyn, men altså nu også for første gang i Christiansfeld.

Udover at spille fortalte han interesserede voksne om instrumentet, og han optrådte også med et par tryllenumre. Nils mødes nu og da med andre lirekassemænd- og damer fra flere europæiske lande til træf. Og da han ikke gør noget halvt, har han endda for et par år siden skrevet, fotograferet og udgivet bogen ”Den forunderlige lirekasse”. I den kan man læse historien om instrumentet, musikken og de mennesker, som gennem flere århundrede bragte musikken ud på fortove, i baggårde og til byfester.

Her får man også beretningen om, hvordan lirekassen blev brugt af myndighederne som en social foranstaltning, der gjorde det muligt for krigsinvalider og andre handicappede at forsørge sig selv i en tid uden social sikkerhedsnet.

Se også